Armin Laschet verkozen tot nieuwe CDU-voorzitter

Armin Laschet verkozen tot nieuwe CDU-voorzitter
Armin Laschet. (c) CDU / Laurence Chaperon

Afgelopen zaterdag, tijdens het 33e partijcongres van de Duitse christendemocratische partij CDU, is Armin Laschet tot nieuwe voorzitter van de CDU gekozen. Laschet is op dit moment de minister-president van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het partijcongres vond in verband met de coronapandemie digitaal plaats. De uit Aken afkomstige Laschet (59) nam het op tegen Friedrich Merz, voormalig fractievoorzitter van de CDU, en Norbert Röttgen, de buitenlandspecialist van de CDU. Na de eerste stemronde had Laschet 380 stemmen weten te winnen, Merz 385 en Röttgen 224. Aangezien de nieuwe voorzitter een absolute meerderheid moest behalen, was er een tweede stemronde nodig om de uiteindelijke winnaar te kunnen bepalen. Hierin kreeg Laschet 521 stemmen, tegenover 466 stemmen voor Merz.

Hiermee volgt Laschet Annegret Kramp-Karrenbauer op, die eerder het stokje van Angela Merkel als partijleider overnam. Kramp-Karrenbauer maakte in februari 2020 haar aftreden bekend. Door de coronacrisis moest het partijcongres vervolgens tweemaal uitgesteld worden, waardoor de campagne voor het kiezen van de nieuwe partijvoorzitter al tien maanden duurde.

Bondskanselier

Nu Laschet tot nieuwe voorzitter verkozen is, kan hij mogelijk de nieuwe lijsttrekker voor de CDU/CSU bij de Bondsdagverkiezingen in september 2021 worden. Daarmee zou hij Angela Merkel als bondskanselier op kunnen volgen, die zich niet meer verkiesbaar heeft gesteld voor de Bondsdagverkiezingen. Laschet heeft echter nog niet bekendgemaakt of hij zich verkiesbaar wil stellen voor het bondskanselierschap.

De voorzitters van CDU en CSU bepalen in het voorjaar wie de nieuwe lijsstrekker van de partij zal worden. Andere kanshebbers zijn de Markus Söder van de Beierse zusterpartij CSU en de huidige minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU).

X