Bedrijf verkopen? Dat kan op verschillende manieren

Bedrijf verkopen? Dat kan op verschillende manieren

De laatste jaren is het aantal bedrijven dat wordt gekocht en het aantal bedrijven dat wordt overgenomen gedaald. Het aantal bedrijven dat te koop wordt aangeboden, neemt echter niet af. “Tussen vraag en aanbod bestaat er dus een enorm gat”, aldus Alexander Crämer, Rechtsanwalt bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve. Als een verkoop dient plaats te vinden, kan er zowel in Nederland als in Duitsland voor verschillende typen kopers worden gekozen. Zo kan bijvoorbeeld het management van het bedrijf als koper in aanmerking komen, maar ook personeel van het bedrijf. Externe kopers, investeerders of zelfs concurrenten komen ook in aanmerking.

Management buy-out als optie

Alexander Crämer. (c) STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

De verschillende manieren waarop een bedrijf kan worden verkocht bieden voor- en nadelen. Een manier om het bedrijf te verkopen is de zogenaamde management buy-out. Daarvan is sprake als een bedrijf aan het personeel of management van het bedrijf wordt verkocht. Het voordeel hiervan is dat het personeel het bedrijf goed kent en een verkoop dus relatief ongecompliceerd is. “Het is eerder een probleem dat personeel van een bedrijf in de meeste gevallen niet over de nodige financiële middelen beschikt om een bedrijf te kunnen kopen”, stelt Alexander Crämer. “En dat kan tot gevolg hebben dat de koopprijs lager wordt of er uitstel van betaling wordt aangevraagd. Het gebrek aan concurrenten heeft ook gevolgen voor de koopprijs.”

Een andere type koper is de investeringsmaatschappij. Investeerders willen een bedrijf met groeipotentie verder ontwikkelen en na een poos doorverkopen. Veel draait om het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Investeerders verschijnen vaak op het niveau waar ondernemingen met een omzet van minimaal 100 miljoen euro actief zijn. Maar investeerders zijn ook steeds vaker actief als het middenstandsbedrijven betreft. Als een bedrijf door investeerders wordt gekocht, houden de oorspronkelijke verkopers van het bedrijf vaak nog enkele bedrijfsaandelen en wordt het bedrijf door hen nog tijdelijk beheerd.

Strategische kopers

Dat is weer anders bij het type strategische kopers. De strategische kopers richten zich om specifieke redenen op een bepaald bedrijf. Dat kan een bepaalde technologie, een product of een ander kenmerk zijn. In dergelijke gevallen kopen grotere ondernemingen vaak kleinere bedrijven op. Deze grote ondernemingen hebben al een eigen bestuur, wat leidt tot aanzienlijke herstructureringen binnen het bedrijf dat wordt gekocht.

X