Beieren verplicht FFP2-mondkapjes in ov en winkels

Beieren verplicht FFP2-mondkapjes in ov en winkels

In de Duitse deelstaat Beieren zijn inwoners vanaf maandag 18 januari verplicht om in het openbaar vervoer en in winkels medische mondmaskers te dragen. Het gaat hierbij om de FFP2-maskers, die in Nederland op de intensive care gebruikt worden.

De deelstaat wil de coronapandemie hiermee verder indammen. Volgens minister-president van de deelstaat Markus Söder dienen de reguliere maskers vooral ter bescherming van anderen. De FFP2-maskers beschermen echter ook de drager zelf. Met de nieuwe maatregel moet de veiligheid in het openbaar vervoer en winkels verhoogd worden. Volgens Söder is er geen tekort aan de FFP2-maskers.

Andere deelstaten

Veel andere Duitse deelstaten reageerden sceptisch op het besluit. De deelstaat Nedersaksen, die aan Nederland grenst, wil een dergelijke plicht alleen overwegen wanneer alle inwoners van Nedersaksen kosteloze toegang tot de medische maskers hebben. De FFP2-maskers zijn namelijk duurder dan de reguliere maskers. In de deelstaten Berlijn, Brandenburg en Rijnland-Palts staat het thema volgens woordvoerders niet op de agenda.

Volgens de minister van Gezondheid van de deelstaat Saksen, Petra Köpping, wordt er daar echter wel over de invoering van een dergelijke plicht nagedacht. Saksen is op dit moment één van de coronahotspots van Duitsland.

X