Brandweerkorpsen Dinxperlo en Suderwick willen intensiever grensoverschrijdend samenwerken

Brandweerkorpsen Dinxperlo en Suderwick willen intensiever grensoverschrijdend samenwerken

De samenwerking tussen de brandweerkorpsen uit het Nederlandse Dinxperlo en het aangrenzende Duitse Suderwick wordt verder geïntensiveerd. Het is de bedoeling dat er in de toekomst een internationale kazerne ontstaat. Dat is besloten tijdens een vergadering van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) afgelopen woensdag, waarin de nieuwe toekomstvisie van de veiligheidsregio werd vastgesteld.

De burgemeesters Anton Stapelkamp van gemeente Aalten, Joost van Oostrum van gemeente Berkelland en Anette Bronsvoort van gemeente Oost Gelre pleitten eerder al voor een intensievere samenwerking tussen de Achterhoekse en de Duitse brandweer. Daarmee zouden de gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen op de brandweer in deze regio opgevangen kunnen worden.

Duidelijke grensoverschrijdende plannen ontbraken

De drie burgemeesters waren van mening dat duidelijke plannen voor dergelijke grensoverschrijdende samenwerking in de vorige voorstellen van de VNOG ontbraken. De directeur van de VNOG, Diemer Kransen, zou daarom concrete voorstellen moeten doen om de samenwerking te realiseren. Stapelkamp vroeg dit in een amendement dat hij tijdens de vergadering over de toekomstvisie van de VNOG indiende, mede namens Van Oostrum en Bronsvoort.

Betere dienstverlening in dunbevolkt gebied en geen gebrek aan vrijwilligers meer

Stapelkamp vond het jammer dat in de vorige plannen van de VNOG niets te vinden was over een intensievere samenwerking tussen de Nederlandse en de Duitse brandweer. Vanuit de brandweerteams is er namelijk animo om deze samenwerking uit te bouwen. Hiermee is eind 2018 al een begin gemaakt in de vorm van het Euregio-project CrossFire. Doel was om een korps van Nederlandse en Duitse brandweermannen op te bouwen, in een internationale kazerne. Daarmee wordt de dienstverlening in het dunbevolkte gebied verbeterd. Bovendien wordt hiermee het probleem van het gebrek aan brandweervrijwilligers opgelost.

X