CBS lanceert portal met grensoverschrijdende data

CBS lanceert portal met grensoverschrijdende data

Op 28 november 2019 lanceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een open data portal met grensoverschrijdende statistieken, dat in samenwerking met Duitse en Vlaamse statistiekbureaus ontwikkeld is.

Het portal combineert allerlei soorten gegevens op laagregionaal niveau voor Nederland, de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en België. Voor de Duitse data werkte het CBS samen met het Statistisches Landesamt Nordrhein-Westfalen (IT.NRW) en het Landesamt für Statistik Niedersachsen (LSN). Het portal is voortgekomen uit twee projecten rondom arbeidsmarktdata, die zijn uitgevoerd binnen de Europese INTERREG-programma’s Deutschland-Nederland en Vlaanderen-Nederland.

Portal is vrij toegankelijk

Het portal is voor iedereen vrij toegankelijk en bestemd voor diverse soorten gebruikers. Overheden, bedrijven, maar bijvoorbeeld ook werkzoekenden kunnen online informatie uit het portal halen die voor hen van belang is. Bedrijven kunnen er vinden hoeveel afgestudeerden met een voor hen relevante opleiding aan de andere kant van de grens wonen. Werkzoekenden kunnen zien welke bedrijfssectoren voor hen interessant zijn. Ook het aantal grenspendelaars is bekend. “We weten hoeveel mensen in Duitsland of België wonen en in Nederland werken en andersom. En dus ook in welke regio’s grensarbeid veel voorkomt en waar het belangrijk is dit te stimuleren”, aldus projectleider Johan van der Valk van het CBS.

“Met kennis van naburige regio’s kunnen we kansen benutten”

Dieter Begaß, hoofd van de afdeling Economie, Wetenschap en Europa van de gemeente Aken, is enthousiast over het nieuwe portal. “Onze regio heeft een enorm potentieel aan arbeidskrachten, ondernemingen en onderwijsinstellingen. Alleen door gedetailleerde kennis van naburige regio’s kunnen we zien waar samenwerking voor ons voordeel oplevert en kansen benutten. Vergelijkbare data op economisch gebied kunnen waardevolle kennis opleveren over verschillende aspecten van de arbeidsmarkt, de economie en het onderwijs. Die informatie is interessant voor het bestuur, de wetenschap, de politiek en de burger. We kunnen de ontwikkeling van het grensoverschrijdende economisch gebied daar aanzienlijk mee vooruit helpen.”

Effect van beleidsmaatregelen in de praktijk

Op dit moment wordt er samen met lokale en provinciale overheden gewerkt aan twee concrete toepassingen voor de regio Zuid-Limburg/Aachen en Oost-Nederland/Münster. Daarmee wordt duidelijk hoe van de data in het portal bruikbare informatie voor lokale en regionale overheden aan de grens gemaakt kan worden. Voor beide regio’s wordt de economische situatie in kaart gebracht en worden veranderingen gemonitord. Hiermee kunnen overheden zien hoe beleidsmaatregelen in de praktijk uitpakken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X