CDU en Die Grünen: nieuwe regering voor Noordrijn-Westfalen

CDU en Die Grünen: nieuwe regering voor Noordrijn-Westfalen
Het nieuwe kabinet Hendrik Wüst II. Foto © Land NRW / Ralph Sondermann

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) heeft een nieuwe regering. Na de regionale verkiezingen van 15 mei is druk onderhandeld – en met resultaat. Afgelopen zaterdag presenteerden de CDU en Die Grünen hun coalitieakkoord. Een unieke gebeurtenis, gezien het feit dat zij nog niet eerder samen hebben geregeerd in Noordrijn-Westfalen. Die Grünen volgen de FDP op, die hun stemmen bijna voor de helft zagen verdampen ten opzichte van de verkiezingen in 2017. Hendrik Wüst (CDU) blijft de minister-president van NRW. Hij werd op 28 juni herkozen.

Vertrouwen in de toekomst

Zowel de CDU als Die Grünen zijn tevreden over de uitkomst. Niet alleen hebben zij samen een ruime meerderheid van 115 van de 195 zetels, maar ook hebben zij vertrouwen in de gezamenlijke toekomst. Zo noemde niet alleen Hendrik Wüst, maar ook Mona Neubaur, partijvoorzitter van Die Grünen, het coalitieakkoord een sterk fundament voor de komende jaren.

Nederlands-Duitse samenwerking

Ook voor de samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen vormt het akkoord een sterk fundament. Noordrijn-Westfalen wil de samenwerking met Nederland namelijk intensiveren, bijvoorbeeld door de Euregio’s en de GrensInfoPunten te blijven ondersteunen. Verder zullen de Grenslandagenda, de Grenslandconferentie en Cross-Border Task Force Corona – opgezet tijdens de coronapandemie – worden voortgezet. Ook wordt in het coalitieakkoord aandacht besteed aan grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van verkeer, klimaat, milieu, energie en de aanpak van criminaliteit. Tot slot zal ook de samenwerking op het gebied van onderzoek en onderwijs worden geïntensiveerd, bijvoorbeeld door gezamenlijke projecten zoals de bouw van de Einstein Telescope in Zuid-Limburg of het aanbieden van Nederlandse les aan leerlingen in Noordrijn-Westfalen. Kortom: diverse maatregelen om de samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen nog verder te intensiveren en grensoverschrijdend werken, wonen en studeren te stimuleren.

Nieuwe ministers kabinet Hendrik Wüst II

Op 29 juni heeft Hendrik Wüst ook zijn nieuwe ministers bekend gemaakt en zijn zij allen beëdigd. Het nieuwe kabinet ziet er als volgt uit:

 • Minister des Innern: Herbert Reul (69), CDU
 • Minister für Arbeit, Gesundheit und Soziales: Karl-Josef Laumann (64), CDU
 • Ministerin für Landwirtschaft und Verbraucherschutz: Silke Gorißen (50), CDU
 • Ministerin für Schule und Bildung: Dorothee Feller (56), CDU
 • Ministerin für Kultur und Wissenschaft: Ina Brandes (44), CDU
 • Ministerin für Heimat, Kommunales, Bau und Digitalisierung: Ina Scharrenbach (45), CDU
 • Minister der Finanzen: Marcus Optendrenk (52), CDU
 • Minister für Bundes- und Europaangelegenheiten, Internationales sowie Medien und Chef der Staatskanzlei: Nathanael Liminski (36), CDU
 • Ministerin für Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie: Mona Neubaur (44), Die Grünen. Tevens is Mona Neubaur vice-president van Noordrijn-Westfalen.
 • Ministerin für Kinder, Jugend, Familie, Gleichstellung, Flucht und Integration: Josefine Paul (40), Die Grünen
 • Minister für Umwelt, Naturschutz und Verkehr: Oliver Krischer (52), Die Grünen
 • Minister der Justiz: Benjamin Limbach (52), Die Grünen

Het volledige coalitieakkoord is hier te bekijken.

X