Coronatests in Duitsland niet langer gratis

Coronatests in Duitsland niet langer gratis

Ze schoten het afgelopen jaar in Duitsland als paddenstoelen uit de grond: de coronatestcentra. Op elke straathoek was er wel een te vinden en de bevolking maakte gretig gebruik van de mogelijkheid om zich gratis op corona te laten testen. Daaraan komt echter nu een einde: met ingang van maandag 11 oktober zijn deze zogeheten ‘Bürgertestungen’ voor een grote groep burgers niet meer kosteloos.  

Daarmee hoopt de Bondsregering dat de vaccinatiebereidheid van de bevolking zal toenemen. Alleen diegenen die nog niet in aanmerking zijn gekomen voor een prik, kunnen nog gebruik maken van de gratis testmogelijkheden, d.w.z. voornamelijk kinderen en jongvolwassenen. Voor mensen die pas sinds kort voor vaccinatie in aanmerking komen, geldt een overgangsperiode. Alle anderen zullen voor een test moeten betalen. Hoe hoog de kosten voor een sneltest zullen zijn, is onder andere afhankelijk van de marktwerking.

Karl Lauterbach, gezondheidsexpert van de SPD, staat achter de afschaffing van de gratis coronatests. “De geleidelijke afschaffing van de gratis coronatests is de juiste beslissing”, aldus Lauterbach in de Rheinische Post. “Het zou verkeerd zijn om voor onbepaalde tijd te blijven betalen voor tests voor diegenen die zelf niet solidair genoeg zijn om zichzelf te laten vaccineren.”

Gratis tests zullen ook in de toekomst beschikbaar blijven voor iedereen die om medische redenen niet mag worden gevaccineerd en voor alle kinderen tot twaalf jaar. Mensen die zich moeten laten testen om een quarantaine te beëindigen, blijven eveneens recht houden op gratis tests.  Er geldt een overgangsperiode voor 12- tot 17-jarigen en zwangere vrouwen; zij kunnen zich nog tot eind dit jaar een keer per week gratis laten testen.

X