Sinds ongeveer een jaar is er in de Achterhoek een ‘ontgrenzer‘ actief, meldt Omroep Gelderland. Walter Leemreize uit Lichtenvoorde is door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangesteld om organisaties aan beide kanten van de grens met elkaar te verbinden. Oftewel: de grens tussen Nederland en Duitsland letterlijk uit te gummen.
De Achterhoek wil alle zeilen bijzetten op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Volgens Leemreize zijn er in Duitsland ontzettend veel vacatures in de zorg. Alleen al in de Kreis Borken waren er afgelopen jaar bijna 295 vacatures. Tot 2030 komen daar aldus Omroep Gelderland nog eens 800 vacatures bij. Vooral in de ouderenzorg en in ziekenhuizen is een groot tekort aan personeel. Leemreize wil daarom Duitse en Nederlandse zorgmedewerkers en zorginstellingen met elkaar in contact brengen.
Knelpunten
Het Graafschap College in Doetinchem biedt sinds kort stageplekken in Duitsland aan. Maar er zijn nog wel wat knelpunten die weggewerkt moeten worden. Zo ontvangen stagiaires in de Duitse zorg geen stagevergoeding, en in Nederland (vaak) wel. Ook kunnen het vervoer naar de stageplek en de taal een probleem vormen. Daarom heeft het Graafschap College in Doetinchem het vak Duitse Cultuur en Taal aan het lespakket toegevoegd. Ook de erkenning van diploma’s staat als knelpunt op de agenda van het Graafschap College.
Hogeschool in Bocholt
In de Achterhoek ontbreekt het aan onderwijs op hbo-niveau. Leemreize ziet echter goede mogelijkheden voor Achterhoekse jongeren op de Westfälische Hochschule in Bocholt, op steenworp afstand. Hier worden economische en technische opleidingen gegeven, wat weer goed aansluit bij de Smart Industry waar de Achterhoek op inzet.
Langzaam proces
Het afgelopen jaar is Leemreize vooral bezig geweest met de grensoverschrijdende zorg en het op de kaart zetten van de hogeschool in Bocholt. Hij zou nog wel meer willen aanpakken, maar het proces gaat erg langzaam. “Ik ben van het snel schakelen en snel afspraken maken, maar in Duitsland gaat dat toch allemaal iets langzamer. Ik moet dus echt geduld hebben”, aldus Leemreize.
Lees en bekijk hier het hele interview met Walter Leemreize bij Omroep Gelderland.