“Denk niet alleen maar aan de grotere Duitse steden”

“Denk niet alleen maar aan de grotere Duitse steden”
Drukte bij de oranje stand van Standort Niederrhein GmbH op de PROVADA-beurs.

Standort Niederrhein GmbH is aanwezig op talrijke grensoverschrijdende evenementen. Zo ook onlangs weer bij de PROVADA in Amsterdam, de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Bertram Gaiser, directeur van de regionale ‘Wirtschaftsförderungsgesellschaft’, licht in dit interview toe waar de interesse in Nederland vandaan komt.

AHA24x7.com: Meneer Gaiser, met welk doel of met welke doelen was Standort Niederrhein GmbH op de PROVADA aanwezig?

Bertram Gaiser: Het belangrijkste doel van onze stand was om de regio Niederrhein – oftewel de Kreise Kleef, Wesel, Viersen, de Rhein-Kreiss Neuss en de steden Mönchengladbach en Krefeld – en haar vestigingsvoordelen te promoten. Daarnaast willen wij onze grensoverschrijdende contacten blijven uitbreiden en versterken. Het gaat er voornamelijk om potentiële buitenlandse investeerders, met name uit Nederland, te laten zien dat ze niet altijd meteen aan de grotere Duitse steden moeten denken wanneer ze met hun bedrijf de grens over willen. Gecombineerd met de nabijheid van Düsseldorf, Köln en het Ruhrgebied biedt onze ligging aan de grens met Nederland uitzonderlijke kansen. Daarom zijn wij overal aanwezig – niet alleen op de PROVADA, maar ook op andere vastgoedbeurzen. Dit jaar vond de PROVADA voor de vijftiende keer plaats. Al twaalf jaar is Standort Niederrhein elk jaar aanwezig op de beurs in Amsterdam. Ook in de toekomst willen we dit zo blijven doen.

 

“De nabijheid van de regio Niederrhein maakt deze regio voor Nederlandse bedrijven een ideale ‘springplank’ naar Duitsland.”

 

AHA24x7.com: Hoe heeft u zich op de drie beursdagen gepresenteerd?

Bertram Gaiser: We zijn de enige Duitse regio die in Amsterdam met een eigen regionale stand op de beurs aanwezig is. Ook dat laat zien welke waarde we hechten aan PROVADA. Zowel wij als de andere deelnemende Wirtschaftsförderungen uit de regio hebben vastgoedprojecten gepresenteerd. Daarnaast hebben we tal van interessante gesprekken gevoerd en ons persoonlijke netwerk uitgebreid.

AHA24x7.com: Waarom vindt u het belangrijk om de Nederlandse markt te bewerken?

Bertram Gaiser: De nabijheid van de regio Niederrhein maakt deze regio voor Nederlandse bedrijven een ideale ‘springplank’ naar Duitsland. Volgens de FDI-statistieken (Foreign Direct Investment) van NRW.Invest uit 2018 staat de regio Niederrhein in NRW op de derde plek wat betreft het aantal arbeidsplaatsen dat door directe buitenlandse investeringen wordt gecreëerd. Investeerders, niet alleen uit Nederland, hebben ingezien dat zij kunnen profiteren van aantrekkelijke randvoorwaarden in de regio enerzijds en beschikbare bedrijfsruimte anderzijds. Daarnaast richt PROVADA zich niet alleen op bedrijfs- en industriële investeringen, maar in toenemende mate ook op thema’s rondom vastgoed in de woonsector. De beurs richt zich dus op een brede mix van alle assets in het onroerend goed.

 

“Bijna tien procent van alle bedrijven in de regio is afkomstig uit het buitenland of heeft andere buitenlandse betrekkingen. Meer dan de helft van de directe investeringen komt uit Nederland.”

 

AHA24x7.com: Ziet u meer interesse van Nederlandse ondernemers/investeerders in de regio Niederrhein? Is het aantal Nederlandse bedrijven dat zich in de regio Niederrhein gevestigd heeft, in de afgelopen jaren toegenomen?

Bertram Gaiser: De regio valt bij de directe buitenlandse investeringen van oudsher goed in de smaak. Volgens ons onderzoeksrapport ‘Buitenlandse bedrijven in de regio Niederrhein’, in samenwerking met de twee regionale ‘Industrie- und Handelskammern’, is bijna tien procent van alle bedrijven in de regio afkomstig uit het buitenland of heeft andere buitenlandse betrekkingen. Zo hebben veel bedrijven buitenlandse aandeelhouders of een buitenlandse eigenaar. Die tien procent zijn ongeveer 11.000 bedrijven. Meer dan de helft van de directe investeringen komt uit Nederland. Deze trend, gecombineerd met de aanvragen die we op beurzen en tijdens de rest van het jaar ontvangen, is volgens ons dan ook zeer positief. Daarnaast zijn we bezig met een hele reeks andere activiteiten op het gebied van grensoverschrijdende vestigingsmarketing – ook al is het niet altijd mogelijk om precies vast te stellen of en in welke vorm belangstelling wordt geconcretiseerd.

AHA24x7.com: Wat zijn uw verwachtingen op dit gebied voor de toekomst?

Bertram Gaiser: Zeker is dat we ons ook in de toekomst zullen blijven richten op goede grensoverschrijdende relaties, het ondersteunen van grensoverschrijdende uitwisseling met diverse projecten en het in gesprek blijven met Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld op de PROVADA, op de zogenaamde Duitslanddag van de DNHK, op het Duits-Nederlandse Business Forum en bij reguliere ‘Open Coffee’-evenementen. Maar ook tijdens de samenwerking met de grensoverschrijdende businessclubs of specifieke samenwerkingsprojecten in de vastgoedsector.

X