Sinds 18 maart rijden er twee nieuwe trolleybussen in Arnhem rond. Deze bussen hebben een Duits tintje: ze zijn onderdeel van het INTERREG-project E-Bus2020 en werden door onder andere de provincie Gelderland en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes NRW gefinancierd en gerealiseerd.

De nieuwe trolleybussen kunnen met én zonder bovenleiding rijden. Wanneer er geen bovenleiding is kunnen de trolleybussen elektrisch verder rijden, bijvoorbeeld als er groot onderhoud aan de weg is. Nu moet dat nog op een kleine dieselmotor. Door een klein, innovatief accupakket kunnen de bussen maximaal 10 kilometer zonder bovenleiding rijden. Daardoor kunnen ze ook regionale lijndiensten voor hun rekening nemen.

Laden tijdens het rijden

Anders dan ‘gewone’ elektrische bussen laden deze trolleybussen zich tijdens het rijden op aan de bovenleiding. Ze hoeven dus niet uit de dienstregeling te worden genomen om opgeladen te worden, wat bij normale elektrische bussen wel het geval is. Daardoor wordt geen tijd verloren en zijn er geen extra bussen nodig.

Zelflerend

De twee nieuwe trolleybussen zijn omgebouwde bestaande trolleybussen. De dieselmotor, aggregaat en de tank zijn eruit gehaald en op die plek is een klein accupakket geplaatst. Het energiemanagementsysteem is zelflerend: de bus leert op zijn routes gaandeweg waar en hoeveel energie van de bovenleiding naar de batterijen moet gaan om het beoogde traject te kunnen afleggen. De bussen gaan in eerste instantie rijden op lijn 1 tussen Oosterbeek en Velp.

X