De Duitse contactmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus worden verlengd en gelden nu tot en met 19 april 2020. Dat maakte Angela Merkel gisteren bekend nadat ze tijdens een telefoonconferentie met alle premiers van de Duitse deelstaten had overlegd.

Tot en met 19 april moeten Duitsers dus zoveel mogelijk thuisblijven. Dat betekent: alleen voor essentiële boodschappen naar buiten, niet op bezoek gaan bij vrienden en familie en niet op reis gaan. Daardoor zal de voorjaarsvakantie, die in sommige deelstaten al begonnen is en in andere deelstaten voor de deur staat, er voor veel Duitsers heel anders uitzien. Ook Pasen zal niet hetzelfde zijn. Dat realiseert ook Angela Merkel zich: volgens de Tagesschau beseft ze dat Pasen een familiefeest is, een feest waarbij mensen eropuit willen gaan. Dat kan dit jaar niet: “Een pandemie kent geen feestdagen”, aldus Merkel.

Doel van de maatregelen is om de verspreiding van het coronavirus te verlangzamen. Voor een versoepeling van de maatregelen is het volgens Merkel nog veel te vroeg: “We zijn nog ver verwijderd van datgene wat we moeten bereiken.” Merkel kon nog geen uitspraken doen over de maatregelen na 19 april.

X