Duitse les op basisscholen in Groningse Oldambt

Foto: Dieter Schütz / pixelio.de

Leerlingen uit de groepen 5 en 6 van basisscholen in Oldambt krijgen vanaf volgend schooljaar een uur Duitse les per week aangeboden. Het plan is om het aanbod ook naar andere groepen uit te breiden. De Duitse juf is al aangesteld.

Sinds de jaren negentig is het aantal scholieren en studenten dat Duits leert en studeert met ongeveer een derde gedaald. Er zijn zelfs middelbare scholen die helemaal geen Duits meer aanbieden, zo valt te lezen in een brochure van de Actiegroep Duits. Maar juist in de grensstreek hebben kinderen profijt van het leren van hun buurtaal. Met een goede kennis van de Duitse taal vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

De Groningse grensgemeente Oldambt gaat binnenkort Duits aanbieden op basisscholen. In 2015 hebben vijf basisscholen uit deze gemeente meegedaan met een proef Duits voor de groepen 8. Deze pilot werd destijds positief beoordeeld. De gemeente Oldambt heeft daarom een Duitse juf aangesteld die volgend schooljaar in de groepen 5 en 6 Duitse les gaat geven. Het is de bedoeling dat de kinderen een uur Duits per week krijgen.

De lessen worden aangeboden aan alle 23 basisscholen in de gemeente, maar het is nog niet bekend welke scholen hiervan gebruik gaan maken. Franzis Pranger-Wiese gaat de lessen verzorgen. Zij is van oorsprong Duitse, maar woont al vijftien jaar in Nederland. De lessen zullen bestaan uit een goede mix van beleven, kijken, luisteren, spreken en communiceren. In april 2018 is er speciale aandacht voor de ‘Dag van de Duitse taal’. Als de lessen een succes zijn, wordt het aanbod volgend schooljaar mogelijk uitgebreid naar andere groepen.

Lees meer bij het Dagblad van het Noorden.

X