Duitse regering: “Reduceer contacten”

Duitse regering: “Reduceer contacten”

Niet alleen in Nederland stijgen de coronacijfers snel. Ook in Duitsland wordt de laatste tijd regelmatig een recordaantal besmettingen gemeld; vandaag ging het om 76.414 nieuwe besmettingen. De Duitse regering is zeer bezorgd. Tijdens een persconferentie vanochtend riepen minister van Gezondheid Jens Spahn en RKI-directeur Lothar Wieler de Duitsers op om het aantal contacten aanzienlijk te reduceren.

Volgens hen is dat het enige wat nu helpt: “Het aantal contacten moet omlaag, echt duidelijk omlaag.” Spahn en Wieler pleitten voor het annuleren van feesten en grote evenementen en de inzet van 2G-plus: alleen toegang tot bepaalde zaken voor personen die gevaccineerd of genezen zijn én een negatieve test kunnen voorleggen.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per week bedraagt op dit moment 438,3, maar vooral in het zuiden en oosten van Duitsland zijn er veel gebieden waar deze waarde boven de 1000 of zelfs boven de 1500 ligt. De Duitse luchtmacht wordt nu ingezet om vanaf vanmiddag patiënten vanuit Zuid- en Oost-Duitsland naar het westen en noorden van het land over te brengen. Dit omdat de ic’s in het zuiden en oosten hun maximale capaciteit bijna bereikt hebben en er veel noodzakelijke operaties uitgesteld moeten worden. Tevens bereiden de ziekenhuizen zich voor op triage.

Spahn en Wieler waarschuwden de inwoners van Duitsland dat de vierde golf ook naar het westen en noorden zal komen en pleitten voor snel overleg tussen de Duitse regering en de zestien deelstaten. Dat overleg zou eigenlijk pas op 9 december weer plaatsvinden. Een algemene lockdown wordt inmiddels niet meer uitgesloten.

X