Duitse verkeersminister zet zich in voor reactivering treinverbinding Emmen – Rheine

Duitse verkeersminister zet zich in voor reactivering treinverbinding Emmen – Rheine

De Provincie Drenthe en de Duitse deelstaat Niedersachsen werken samen aan de reactivering van de spoorlijn tussen Emmen en Rheine. Afgelopen vrijdag tekenden Drenthe en Niedersachsen een gezamenlijke verklaring en overhandigden deze aan de verkeersminister van Nedersaksen, Bernd Althusmann.

Met de ondertekening stimuleren de provincie Drenthe, de gemeenten Emmen en Coevorden de grensoverschrijdende samenwerking en de realisatie van de spoorverbinding tussen Coevorden en Neuenhaus. Op dit traject rijden momenteel alleen langzaam rijdende goederentreinen op een onbeveiligd baanvak. Dit stuk moet nu geschikt worden gemaakt voor persoonsvervoer.

Haalbaarheidsonderzoek

Uit een haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door Instituut CIMA uit Hannover en de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat de realisering van de spoorlijn economisch een goede zet zou zijn. De verwachting is dat dagelijks circa 1500 personen gebruikmaken van deze lijn, die vanaf Emmen via Nieuw-Amsterdam, Coevorden, Laar, Emlichheim, Neuenhaus, Hoogstede, Veldhausen en Neuenhaus naar Bad Bentheim en Rheine gaat.

Verkeersminister is voorstander

Minister Althusmann nam afgelopen vrijdag een kijkje bij de bouw van de vernieuwde spoorlijn tussen Neuenhaus en Bad Bentheim. Op dit deel gaan eind dit jaar weer personentreinen rijden. Hij zegde zich hard te maken om de spoorlijn door te trekken naar Nederland. Hij is groot voorstander van grensoverschrijdende samenwerking en gaat zich inzetten om de benodigde miljoenen voor reactivering van de spoorlijn bij elkaar te krijgen.

Grensoverschrijdende samenwerking

Het hele traject tussen Emmen en Rheine moet in 2025 gereed zijn. Daarvoor gaan alle lokale en regionale overheden zich hard maken. De provincie Drenthe, de gemeenten Emmen en Coevorden, Landkreis Grafschaft Bentheim, en Samtgemeinten Emlichheim, Neuenhaus, Schuttort, Bad Bentheim en Nordhorn werken samen aan een plan voor de spoorlijn.

X