De instroom van vluchtelingen op de Duitse arbeidsmarkt moet soepeler verlopen, aldus Steffen Kampeter, secretaris van werkgeversbond BDA. Bondskanselier Angela Merkel spreekt op 14 september in Berlijn met een aantal Duitse topbestuurders over een betere integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt.

Vooral beursgenoteerde bedrijven waren enthousiast over de kansen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt. Echter, tot en met juni van dit jaar hadden de grootste dertig beursgenoteerde bedrijven van Duitsland in totaal slechts 54 vluchtelingen aangenomen, waarvan er 50 in dienst traden bij de Deutsche Post. Volgens de bedrijven blijkt het opleidingsniveau van de vluchtelingen tegen te vallen en is het niveau van hun Duits onvoldoende om aan de slag te gaan.

Dit moet anders, aldus Steffen Kampeter. Hij stelt voor om de regels voor tijdelijke aanstellingen te verruimen en vluchtelingen gerichter voor te bereiden op een baan of opleiding. Angela Merkel roept hiervoor de topmannen van de grootste bedrijven van Duitsland bij elkaar.  Tijdens deze top zal ze een beroep op het bedrijfsleven doen om meer vluchtelingen aan te nemen. Ook moeten deze bedrijven meer stage- en traineeplekken vrijmaken voor vluchtelingen. Onder andere bestuurders van Siemens, chemieconcern Evonik, Opel, Volkswagen en energiebedrijf RWE zijn uitgenodigd door de Duitse bondskanselier.

Lees verder bij NU.nl en Z24.nl.

X