De Duitse bierconsumptie daalt. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek werd er in het eerste halfjaar van 2017 maar 46,8 hectoliter bier verkocht, dat is een daling van meer dan 2 procent.
Dat valt wellicht voor een deel te verklaren door het ontbreken van een groot voetbalevent en het slechte weer, maar deze verklaring is niet afdoende.

De dalende verkoop onderstreept de trend die al in 2016 werd ingezet, aldus het Statistische Bundesamt. Duitsers drinken over het algemeen steeds minder bier. Dat is slecht nieuws voor de brouwerijen. De strijd om de gunst van de bierdrinker wordt daarmee steeds lastiger – en duurder. De brouwerijen gaan namelijk tot de aanval over en investeren meer dan ooit in reclame. De branche gaf in het eerste halfjaar bijna 180 miljoen euro uit, zo blijkt uit een analyse van het media- en marketingadviesbureau Ebiquity. Dat is een toename van 2,6 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2016.

De brouwerijen investeren vooral in tv-reclame. Hieraan gaven ze bijna 130 miljoen euro uit. Dat is circa 9 procent meer dan een jaar eerder, een stijging van 7 procent. De tv wordt als medium vooral gebruikt voor image building, een populaire maatregel om de dalende bierconsumptie tegen te gaan. Er werd daarentegen veel minder geld uitgegeven aan radioreclame (- 14 procent) en printreclame (-32 procent).

Alcoholvrij bier wint terrein
De branche investeert niet alleen in reclame, maar zet ook in op een groter aanbod van alcoholvrije dranken. De brouwerijen hebben inmiddels meer dan 400 merken alcoholvrijbier of frisdrank in hun assortiment en die tendens groeit, aldus Holger Eichele, directeur van de Deutsche Brauerbund.

Lees meer bij het Handelsblatt (in het Duits).

X