Duitsland en Nederland integreren krijgsmachten digitaal

Duitsland en Nederland integreren krijgsmachten digitaal

Om de samenwerking in het veld te verbeteren gaan Duitsland en Nederland hun krijgsmachten digitaal zeer vergaand integreren. Nog nooit bundelden 2 krijgsmachten hun digitale krachten zover als nu. Beide Defensieministers bezegelden vandaag met een overeenkomst de nieuwe Duits-Nederlandse organisatie TEN (Tactical Edge Networking). Dit gebeurde in Brussel, waar de NAVO-ministers van Defensie samenkomen.

De overeenkomst legt de basis voor het samenvoegen van 2 nationale digitale verander- en moderniseringsprogramma’s. TEN biedt ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van gezamenlijke standaarden en oplossingen binnen de NAVO. Mogelijk kunnen ook gezamenlijk systemen en materieel worden aangekocht.

Het uitgangspunt is dat de militairen in het veld doeltreffender en veilig hun werk kunnen doen. Ook moeten ze effectiever met de andere NAVO-collega’s kunnen samenwerken tijdens missies en oefeningen.

Nederlands minister van Defensie Ank Bijleveld: “In een wereld van digitale dreigingen zoeken we voortdurend naar nieuwe manieren om onze mannen en vrouwen in het veld sterker te maken. Zij vervullen moeilijke missies. Om te slagen, hebben ze niet alleen slimme tools en de nieuwste systemen nodig. Ze moeten er ook in internationaal verband mee kunnen optreden. TEN is een grote stap naar betere communicatie in het veld.”

Deze ontwikkelingen beperken zich niet alleen tot Duitsland en Nederland. Ook in NAVO-verband is goede communicatie van belang voor de troepen. Vaak is het contact tussen de radio’s van de verschillende landen moeilijk. Duitsland en Nederland willen daarom met zoveel mogelijk NAVO-partners dezelfde standaarden invoeren.

Militair internet

Om de veiligheid te bevorderen wordt er binnen TEN een militair internet gebouwd. Dit verbetert de verbindingen met een mix aan middelen, zoals snelle applicaties, permanente mobiele bereikbaarheid en bescherming tegen cyber- en elektromagnetische bedreigingen.

Goede informatie essentieel

TEN is van groot belang voor het verbeteren van informatiegestuurd optreden. Om opgewassen te zijn tegen technologisch hoogwaardige tegenstanders en hybride dreigingen, is het hebben van de juiste informatie essentieel. Die informatie moet ook de eenheden in het veld kunnen bereiken en daar veilig gedeeld kunnen worden.

Koblenz en Amersfoort

De organisatie krijgt op termijn een hoofdkantoor in Koblenz. Op de Bernardkazerne in Amersfoort komt een design- en prototypecentrum. Van hieruit worden praktische initiatieven met partners uitgewerkt.

X