Kategorien News

Duitsland heft quarantaineplicht voor reizigers uit EU-landen op

Reizigers uit landen uit de Europese Unie, de Schengenzone en Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Groot-Brittannië hoeven niet meer 14 dagen in quarantaine wanneer ze naar Duitsland reizen. Dat hebben de Duitse regering en de afzonderlijke Duitse deelstaten gisteren met elkaar afgesproken.

De quarantaineplicht zal in de komende dagen in alle deelstaten vervallen. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, grenzend aan Nederland, hief de plicht al in de nacht van 14 op 15 mei op. Eerder deze week stelde het gerechtshof van de eveneens aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen de quarantainebepaling al buiten werking.

Vooralsnog geldt voor Duitsers tot en met 14 juni echter wel nog een wereldwijde reiswaarschuwing: van alle niet-noodzakelijke, toeristische reizen naar het buitenland wordt tot die tijd dringend afgeraden.

“Afschaffing quarantaineplicht opluchting voor inwoners grensregio’s”

De minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet zei hierover: “Duitsland zal de coronacrisis alleen overwinnen wanneer er in Europa weer vrij verkeer van personen, goederen en diensten is. Vandaag is hiervoor een belangrijke stap gezet door de quarantaineplicht voor burgers uit EU- en Schengenlanden af te schaffen. Noordrijn-Westfalen zal direct actie ondernemen. Dit verschaft duidelijkheid. Het afschaffen van de quarantaineplicht is een grote opluchting voor de burgers, vooral in de grensregio’s, en is een signaal voor onze economie.”

Veel contact met buurlanden

Volgens Laschet is het wegvallen van de quarantaineplicht bovendien een duidelijke boodschap aan de buurlanden van Duitsland. “Europa was voor ons vanaf het begin van de pandemie een onderdeel van de oplossing”, aldus Laschet. “De grenzen met Nederland en België zijn in Noordrijn-Westfalen niet gesloten geweest. In de ‘Cross-Border Task Force’ hebben we vanaf begin af aan al veel contact met onze buren gehad om samen een vuist te kunnen maken tegen de coronapandemie. Daarbij gaat het niet alleen om het uitwisselen van informatie tussen de verschillende overheden en wederzijdse medische hulp, maar ook om het herstellen van onze economieën. Daarnaast moet op middellange termijn het grensoverschrijdende toerisme weer mogelijk worden. Dat gaat alleen zonder verplichte quarantaine.”