Duitsland laat centrale examens doorgaan

Duitsland laat centrale examens doorgaan

In Nederland werd op 24 maart bekendgemaakt dat de centrale examens dit schooljaar vanwege het coronavirus niet zullen plaatsvinden. De resultaten van de schoolexamens vormen nu de basis voor het behalen van het diploma. In Duitsland is dat anders: daar zullen de examens wel doorgaan.

Dat werd op 25 maart besloten tijdens een telefonische conferentie van de Kultusministerkonferenz (KMK), het overlegorgaan van de onderwijsministers van alle Duitse deelstaten. Volgens de Kultusministerkonferenz is het op dit moment niet nodig om de centrale examens af te zeggen. De scholieren kunnen dit jaar met inachtneming van alle hygiënevoorschriften gewoon hun diploma halen, aldus Stefanie Hubig, onderwijsminister van de deelstaat Rijnland-Palts en voorzitter van de Kultusministerkonferenz.

Onderwijs per deelstaat geregeld

Onderwijs is in Duitsland een bevoegdheid van de deelstaten. Dat leidde ertoe dat bijvoorbeeld de deelstaat Sleeswijk-Holstein de examens niet wilde laten doorgaan, terwijl stadstaat Hamburg dat juist wel wilde. Tijdens de telefoonconferentie is daarom besloten om nu één lijn te trekken en de examens te laten plaatsvinden. Deelstaten bereiden zich er wel op voor dat de data nog kunnen veranderen. Ze hebben dan ook de mogelijkheid om de examens te verschuiven naar een later tijdstip dit schooljaar.

Lees verder bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

X