In 2016 zijn Nederland en Vlaanderen samen gastland op de 68e Frankfurter Buchmesse. Vorige week liet de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert, curator van de Buchmesse, tijdens een persconferentie weten hoe de Vlaams-Nederlandse aanwezigheid volgend jaar zal worden ingevuld. Het Belgische blad Knack was erbij.
De boekenbeurs in Frankfurt is met circa 7.300 exposanten uit meer dan 100 landen, ruim 9.000 journalisten en ongeveer 275.000 bezoekers de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Thuisbasis Duitsland en gastlanden Nederland en Vlaanderen hebben 1 ding gemeen: de Noordzee. Volgend jaar zullen dan ook op diverse plekken in/bij de Noordzee dichters uit de drie landen voordragen uit hun werk: Schiermonnikoog, het Duitse eiland Sylt en de Belgische kustplaats Oostende dienen daarbij als uitvalsbasis. Ook Nederlandse en Vlaamse theatermakers slaan de handen ineen om in Nederland, Vlaanderen en Duitsland een stuk op te voeren.
Duitse vertalingen
Uiteraard zullen veel Nederlandse en Vlaamse schrijvers zich presenteren op de Frankfurter Buchmesse in oktober 2016. Speciale aandacht is er voor kunstboeken, waar Nederland en Vlaanderen meester in zijn, en waar in Duitsland grote interesse in bestaat. Jürgen Boos, directeur van de Buchmesse, gaf op de website van vaktijdschrift Boekblad aan, dat Duitsland openstaat voor de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Er zouden al 250 Duitse vertalingen van een breed scala aan Nederlandstalige boeken op stapel staan.
Boekenweek
Omgekeerd zal in het voorjaar van 2016 de Boekenweek in het teken staan van Duitsland onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’. De Vlaamse auteur David van Reybrouck zal dan het Boekenweekessay publiceren met zijn kijk op het Nederlands-Vlaams-Duitse nabuurschap.