Duitsland verklaart heel Nederland tot risicogebied

Duitsland verklaart heel Nederland tot risicogebied

Nadat het Duitse Robert Koch Institut de afgelopen weken al de ene na de andere Nederlandse provincie tot risicogebied verklaarde, heeft het instituut dat nu ook voor de provincie Zeeland gedaan. Daardoor behoort nu heel Nederland tot Duits risicogebied. 

In navolging hiervan heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken een officiële ‘Reisewarnung’, een reiswaarschuwing, voor Nederland afgegeven. Inwoners van Duitsland wordt hiermee sterk afgeraden om voor niet-noodzakelijke of toeristische doeleinden naar Nederland af te reizen.

Verplicht testen en in quarantaine

Duitsers die toch naar Nederlands risicogebied afreizen, moeten zich bij terugkomst op het coronavirus laten testen en in quarantaine gaan totdat de uitslag bekend is. Of reizigers ook na een negatieve uitslag in quarantaine moeten blijven, is per deelstaat verschillend.

Nederlanders die vanuit Nederlands risicogebied de Duitse grens oversteken, moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Wanneer ze dat niet kunnen, zijn ze verplicht in Duitsland een coronatest te laten doen en de uitslag in quarantaine af te wachten. Er staan hoge boetes op het negeren van de test- en quarantaineplicht.

Grenspendelaars

Onder andere grenspendelaars hoeven zich niet op corona te laten testen en hoeven ook niet in quarantaine te gaan. Grenspendelaars die in Nederland wonen en in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen werken, of in Noordrijn-Westfalen wonen en in Nederland werken, dienen zich volgens de Einreiseverordnung van de deelstaat Noordrijn-Westfalen wel eenmalig bij hun lokale Gesundheitsamt te melden.

In Nedersaksen bestaat voor grenspendelaars een gelijksoortige regeling. Zij kunnen ongehinderd de grens oversteken en hoeven zich niet bij hun lokale Gesundheitsamt te melden. Wel moet de werkgever beslissen of aanwezigheid op de werkplek noodzakelijk is. Zo ja, dienen werkgever en werknemer een ‘Pendlerbescheinigung‚ in te vullen, die de werknemer met zich mee moet dragen.

In beide deelstaten zijn reizigers die afkomstig zijn uit Nederland en slechts op doorreis zijn, ook uitgezonderd van de test- en quarantaineplicht.

Korte verblijven

Inwoners van Noordrijn-Westfalen die zich minder dan 24 uur in Nederland hebben opgehouden, hoeven niet aan de test- en quarantaineverplichting te voldoen. Dat geldt ook voor inwoners van Nederland die maximaal 24 uur in Noordrijn-Westfalen zijn, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, te tanken of familie te bezoeken. Per 7 oktober is de meldplicht bij het lokale Gesundheitsamt voor hen komen te vervallen.

Een gelijke regeling bestaat voor de deelstaat Nedersaksen. Voor Nederlanders die minder dan 24 uur in Nedersaksen zijn geweest, of voor inwoners van Nedersaksen die minder dan 48 uur in Nederland zijn geweest, geldt dat zij worden uitgezonderd van de test- en quarantaineplicht.

X