Duitsland voert coronatoegangsbewijs in; testen vanaf oktober niet meer gratis

Duitsland voert coronatoegangsbewijs in; testen vanaf oktober niet meer gratis

Na een overleg tussen de Duitse regering en de zestien Duitse deelstaten is gisteren besloten dat het in heel Duitsland verplicht gaat worden om een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of bewijs van herstel te laten zien om bepaalde faciliteiten te mogen gebruiken. Daarnaast zullen sneltests vanaf 11 oktober niet meer gratis zijn.

De 3G-regel (gevaccineerd, getest, genezen) gaat vanaf 23 augustus gelden. Vanaf die dag moet iedereen van 6 jaar en ouder een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of bewijs van herstel laten zien om toegang te krijgen tot het volgende:

  • Binnenhoreca (hotels en de binnengedeeltes van restaurants en cafés)
  • Evenementen en feesten die binnen plaatsvinden, bijv. informatiebijeenkomsten, sportevenementen of culturele evenementen
  • Bij bezoek aan contactberoepen, bijvoorbeeld de kapper of schoonheidsspecialist
  • Binnensport, bijvoorbeeld de sportschool, zwembaden of sporthallen
  • Bij bezoek aan ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en instellingen voor mensen met een (verstandelijke) beperking
  • Accommodaties: testen bij aankomst en twee keer per week tijdens het verblijf

Scholieren zijn uitgezonderd van deze regel, omdat zij in het kader van hygiëneconcepten op scholen al regelmatig getest worden.

Pcr-tests en sneltests worden beide geaccepteerd. Een pcr-test mag 48 uur oud zijn, een sneltest 24 uur.

De deelstaten zijn vrij om de 3G-maatregel deels of volledig los te laten wanneer het aantal nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen in een bepaalde regio onder de 35 ligt en stabiel is. Dat mag ook gedaan worden wanneer verschillende indicatoren (zoals ziekenhuisopnames) laten zien dat het aantal besmettingen laag is en een stijging van de besmettingscijfers door het loslaten van de 3G-regel niet te verwachten is.

Sneltests niet meer gratis

Daarnaast is besloten dat de sneltests, die inwoners van Duitsland op bijna elke straathoek gratis kunnen laten doen, vanaf 11 oktober niet meer gratis zullen zijn. Reden hiervoor is dat inmiddels alle inwoners van Duitsland de mogelijkheid hebben gehad om zich te laten vaccineren. Het is volgens de regering daarom niet langer te verantwoorden dat de kosten hiervan nog langer door de belastingbetaler opgebracht worden. Personen die niet gevaccineerd kunnen worden of die geen vaccinatie-advies hebben gekregen, zoals zwangere vrouwen of jongeren onder de 18 jaar, zullen zich wel nog gratis kunnen laten testen.

Basismaatregelen blijven gelden

De basismaatregelen, zoals het houden van afstand en het dragen van een mondkapje in winkels en het ov, blijven voorlopig gelden. Ook mensen die al gevaccineerd zijn of al een coronavaccinatie hebben doorgemaakt, dienen zich hieraan te houden.

Het volledige besluit van de regering en de deelstaten is hier na te lezen.

X