Nederlands-Duitse stedenbanden vallen in de prijzen

Nederlands-Duitse stedenbanden vallen in de prijzen

De deelstaat Noordrijn-Westfalen schrijft sinds 2016 jaarlijks de wedstrijd ‘Europa bei uns zuhause’ uit. Innovatieve projecten van Europese stedenbanden en grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten kunnen hierbij meedingen naar een onkostenvergoeding van maximaal 5.000 euro. Recent werden de winnaars van 2021 bekendgemaakt. Onder de 38 winnaars zijn ook enkele Nederlands-Duitse stedenbanden en projecten, zoals een grensoverschrijdend ontbijt en een judotoernooi.

Samenbrengen van Europeanen

Het doel van de wedstrijd is om mensen uit Noordrijn-Westfalen en de rest van Europa over de grenzen heen samen te brengen. Deelnemers worden uitgedaagd om het Europese gedachtengoed creatief in te vullen. Bij deze editie van de wedstrijd werd er extra aandacht aan projecten met Britse partners besteed. Dit vanwege het 75-jarig jubileum van de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk.

”Mijn dank en respect gaan uit naar iedereen die zo doelgericht bruggen bouwt tussen mensen uit Noordrijn-Westfalen en vrienden uit heel Europa. Met de wedstrijd ‘Europa bei uns zuhause’ willen wij onze waardering voor dit belangrijke werk uiten”, aldus dr. Stephan Holthoff-Pförtner, Europaminister van Noordrijn-Westfalen.

Ontbijten met buren van over de grens

Het ‘Zweckverband Eurode’ kan zichzelf tot één van de winnaars van de wedstrijd rekenen. Zij organiseren een grensoverschrijdend ontbijt op de Nieuwstraat/Neustraße voor inwoners van Kerkrade en Herzogenrath en enkele gasten uit de partnersteden Plenin (Frankrijk) en Bistritz (Roemenië). De Nieuwstraat/Neustraße ligt precies tussen Kerkrade en Herzogenrath en vormt tevens de Nederlands-Duitse grens. Daarnaast worden er meerdere andere evenementen voor alle leeftijden gehouden, die ook in het teken staan van elkaar leren kennen.

Judotoernooi over de grenzen heen

Vanwege het coronavirus konden in 2020 veel herdenkingsevenementen in het kader van 75 jaar vrijheid niet doorgaan. Zo ook het Vrijheidstoernooi: Judoclub Kolping uit Bocholt zou een grensoverschrijdend judotoernooi organiseren, samen met Nederlandse judoverenigingen uit Aalten, Dinxperlo en Winterwijk. Zodra de pandemie het toelaat, wordt dit toernooi alsnog ingehaald. Hiervoor zullen de judoverenigingen een aantal keer samen trainen, alvorens het toernooi te houden.

X