Duitslanddag in 2020 volledig online: “Er kunnen nu veel meer ondernemers deelnemen”

Duitslanddag in 2020 volledig online: “Er kunnen nu veel meer ondernemers deelnemen”

De jaarlijkse Duitslanddag, die dit jaar alweer voor de vierde keer georganiseerd wordt, vindt in 2020 voor het eerst volledig online plaats. Op 14 september a.s. kunnen ondernemers en geïnteresseerden online deelnemen aan het complete programma met workshops, infosessies, best practices en round table-gesprekken. Ook zijn er op de virtuele beursvloer ruim 30 standhouders te vinden, die deelnemers live kunnen adviseren over hun zakelijke activiteiten op de Duitse markt.

Kiona Jansen. (c) Duits-Nederlandse Handelskamer

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) organiseert de Duitslanddag. “De Duitslanddag volledig digitaal – dat is een echte première. Het is erg leuk om deze online editie te ontwikkelen. Natuurlijk zouden we elkaar allemaal ontzettend graag weer persoonlijk ontmoeten, maar de veiligheid komt op de eerste plaats”, aldus Kiona Jansen, manager Leden & Events bij de DNHK.

Jansen ziet vooral kansen in het feit dat de Duitslanddag dit jaar volledig plaatsvindt. “We kunnen nu veel meer ondernemers de kans geven om deel te nemen aan het grootste Duitse evenement voor de Nederlandse economie. Er hebben zich al meer dan 700 deelnemers aangemeld en we verwachten dit jaar voor het eerst de grens van 1.000 deelnemers te doorbreken. Het is immers niet nodig om naar het evenement af te reizen; het hele evenement is gemakkelijk te volgen vanaf kantoor of thuis op een laptop of computer.” Thematisch gezien verandert er volgens Jansen niets: “De focus blijft liggen op digitalisering, duurzaamheid en natuurlijk de kansen voor ‘Made in the Netherlands’ op de Duitse markt.”

“Belangrijk om zichtbaar te blijven”

Anouk Ellen Susan. (c) Anouk Ellen Susan

Anouk Ellen Susan, spreker, coach en auteur van het zojuist verschenen boek ‘LEKKER anders – Nederlanders en Duitsers: vrienden met elk hun eigen bijzonderheden’, vindt het spijtig dat de Duitslanddag vanwege de coronapandemie uitsluitend digitaal plaatsvindt. Ze zet echter met plezier de knop om. “Het is natuurlijk hartstikke jammer dat de Duitslanddag enkel online doorgaat. Het is altijd leuker om live voor een publiek te kunnen spreken en met mensen in contact te komen en te kunnen netwerken. Maar gezien de omstandigheden is het waarschijnlijk het enige juiste besluit dat de DNHK kon nemen.”

Susans werkzaamheden zijn grotendeels gedigitaliseerd en door haar activiteiten heeft ze inmiddels al een relatief ontspannen relatie met de camera. “Als ik nu een voordracht houd of mijn nieuwe boek presenteer, stel ik me de reactie van het publiek erbij voor: hoe de mensen naar me kijken en naar me lachen. Sinds een half jaar vinden er nu al bijna geen offline evenementen en netwerkbijeenkomsten meer plaats, daarom is het uitermate belangrijk om zichtbaar te blijven. Webinars en online bijeenkomsten bieden hier uitkomst. Belangrijk is ook dat ondernemers onder deze omstandigheden hun spectrum verbreden, dat ze eens goed reflecteren hoe ze hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen, om ook in tijden als deze de kost te kunnen verdienen”, aldus Susan. “Ik verheug me op mijn online presentatie op 14 september. Dat is een korte poetry slam-passage uit mijn boek, bedoeld voor scholieren die in het kader van de Duitslanddag online meedoen aan de Dag van de Duitse Taal.“

X