Een Duitse webshop opstarten: vier aandachtspunten

Een Duitse webshop opstarten: vier aandachtspunten
Alexander Crämer, Rechtsanwalt. Foto (c) STRICK - Rechtsanwälte & Steuerberater.
Alexander Crämer, Rechtsanwalt. Foto (c) STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater.

Met een bevolking van ruim 83 miljoen mensen kan Duitsland voor Nederlandse ondernemers een interessante afzetmarkt zijn. Ook de start van een webshop kan in dit geval aantrekkelijk zijn. In dit blog zet Alexander Crämer, ‘Rechtsanwalt’ bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve, vier juridische aandachtspunten bij het starten van een webshop in Duitsland op een rij.

 

Volgens branchevereniging bevh (Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland) steeg de bruto verkoop van goederen in e-commerce in 2021 met 19 procent tot 99,1 miljard euro. Dit biedt mogelijkheden, maar voor een succesvolle webshop in Duitsland is een goede voorbereiding essentieel. Welke juridische aspecten zijn van belang bij het starten van een webshop in Duitsland?

Impressum

Het opnemen van een impressum is verplicht voor een webshop in Duitsland. Dit is een pagina waar de gegevens van de verkoper worden vermeld. Denk daarbij aan de vermelding van de naam en rechtsvorm van het bedrijf, het fysieke adres, contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres), de (naam van de) directie, registratiegegevens en het BTW-nummer. Hiermee heeft de klant een helder beeld van de verkopende partij.

Algemene voorwaarden (Allgemeine Geschäftsbedingungen – AGB)

In Duitsland moeten de algemene voorwaarden schriftelijk worden verstrekt aan de klant. Bijvoorbeeld door deze op de website beschikbaar te stellen of door deze tijdens het bestelproces aan de koper aan te bieden. De algemene voorwaarden moeten in het Duits worden opgesteld. Ook is het verplicht om in de algemene voorwaarden stil te staan bij zaken als verzendkosten, betaalmethodes, retourbeleid en garantievoorwaarden.

Privacyverklaring (Datenschutzerklärung)

Bij een webshop in Duitsland gelden specifieke regels met betrekking tot de privacyverklaring. In dit document moet onder andere worden uitgelegd welke persoonlijke gegevens worden verzameld, en hoe deze gegevens worden gebruikt, opgeslagen en beschermd.

Informatie over het herroepingsrecht (Widerrufsbelehrung)

Webshops zijn verplicht om consumenten te informeren over hun recht om een aankoop binnen een bepaalde termijn te retourneren. De Widerrufsbelehrung moet de stappen en procedures omschrijven die consumenten moeten doorlopen om gebruik te maken van hun herroepingsrecht.

X