Met een elektrisch VW-busje rijden medewerkers van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) tussen 20 en 24 september langs scholen in het hele land. Zij geven voorlichting over de Duitse Bondsdagverkiezingen, die ook voor Nederland van groot belang zijn en met spanning worden bekeken. Want na 16 jaar Angela Merkel krijgt Duitsland een nieuwe bondskanselier.
Wie zal Merkel opvolgen? Welke politieke partijen zijn er in Duitsland? Hoe kun je die vergelijken met onze Nederlandse partijen? Welke thema’s bepalen de ‚Bundestagswahl‘ op 26 september? En welk partijprogramma spreekt de leerling het meest aan? Dat zijn vragen die tijdens de gastles aan de orde komen.
Zelf stem uitbrengen
De scholieren krijgen van onderwijsmedewerkers Eline Hakvoort en Trixie Hölsgens een introductie over de verkiezingen en ontwerpen vervolgens verkiezingsposters. Aan het einde van elke les mogen ze zelf hun stem uitbrengen in de retro ‚Wahlwagen‘. De uitslagen worden achteraf online bekend gemaakt.
„Kennis over Duitsland vergroten en politiek bewustzijn stimuleren“
“Met dit project willen wij niet alleen de kennis over het hedendaagse Duitsland vergroten, maar ook het politieke bewustzijn van de leerling stimuleren”, zegt Trixie Hölsgens van de DIA-Onderwijsafdeling. “De ‚Wahlwagen‘ was net als vier jaar geleden snel volgeboekt. Dit laat zien dat ook docenten vinden dat deze verkiezingen relevant zijn voor Nederlandse jongeren. Duitsland is niet alleen ons buurland, maar ook de grootste handelspartner van Nederland en een belangrijke politieke bondgenoot.”
Lesmateriaal over Duitse verkiezingen
De Onderwijsafdeling ontwikkelde in samenwerking met ProDemos tevens lesmateriaal rondom de Duitse verkiezingen. Het materiaal kan gratis worden gedownload worden via deze link en is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw.
Het Duitsland Instituut Amsterdam is het kenniscentrum over Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.