Eerste Nederlandse coronapatiënten dit weekend naar Duitsland

Eerste Nederlandse coronapatiënten dit weekend naar Duitsland

Voor de tweede keer dit jaar zal Duitsland weer Nederlandse coronapatiënten van de intensive care overnemen, omdat in Nederland een tekort aan ic-bedden dreigt. De eerste patiënten worden dit weekend verwacht.

Net zoals in het voorjaar coördineert het Universitätsklinikum Münster (UKM) de hele operatie. Toen werden in totaal 58 coronapatiënten uit Nederland in ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen opgenomen.

“Wij gaan ervan uit dat we vandaag of morgen de eerste Nederlandse intensive care-patiënten met corona zullen opnemen”, zegt prof. dr. Hugo van Aken, bestuursvoorzitter en directeur van het UKM.

Nieuw systeem ontwikkeld

Samen met platformaanbieder OutSystems heeft het UKM een webportal voor de coördinatie van de Nederlandse patiënten ontwikkeld. “In het voorjaar hebben we de coördinatie binnen 24 uur opgezet. We werkten toen met Excel-tabellen, telefoon en e-mail”, legt dr. Vincent Hofbauer, coördinator van het internationale patiëntenmanagement, uit. “In de zomermaanden was het omtrent het coronavirus iets rustiger en die maanden hebben we gebruikt om een webportal te ontwikkelen. Alle betrokken Duitse en Nederlandse ziekenhuizen hebben hier toegang toe. Het aantal vrije bedden wordt real-time getoond, zodat overnames snel gerealiseerd kunnen worden.” De Nederlandse ziekenhuizen kunnen snel een geschikt ziekenhuis uitkiezen en contacteren, en de Duitse ziekenhuizen kunnen eenvoudig hun capaciteit aanpassen.

Duitsland betaalt mogelijk kosten Nederlandse coronapatiënten

Duitsland gaat mogelijk opnieuw de kosten voor alle opgenomen buitenlandse coronapatiënten betalen. Dat meldde het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen nu.nl. Dat zou het land tot en met maart 2021 willen doen. In het voorjaar nam Duitsland de kosten van de Nederlandse patiënten ook al voor zijn rekening. Daarbij ging het om een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X