Einde van het 9-euro-ticket: aantal treinreizen drastisch afgenomen

Einde van het 9-euro-ticket: aantal treinreizen drastisch afgenomen

De Duitse actie met het 9-euro-ticket is ten einde. Met het ticket, dat in de maanden juni, juli en augustus verkrijgbaar was, konden reizigers voor slechts 9 euro per maand onbeperkt gebruikmaken van het regionale openbaar vervoer in Duitsland. Door de lage prijs was het ticket dan ook sterk in trek: begin juli waren er al 21 miljoen tickets verkocht en gedurende de gehele actieperiode waren dit er uiteindelijk 52 miljoen. Regelmatig waren treinen en stations overvol. Nu de actie is afgelopen, daalt het aantal treinreizigers weer snel. Het aantal treinreizen ligt inmiddels weer op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie, meldt Destatis, het Duitse bureau voor statistiek.

Vooral langere treinreizen met het 9-euro-ticket waren populair: in augustus 2022 werden 44 procent meer treinreizen van meer dan 30 kilometer gemaakt dan in 2019. Het bus-, tram- en metroverkeer nam niet toe. Met name in het weekend viel reizen met de trein in de smaak: in juni tot en met augustus werden in de weekenden dubbel zoveel treinreizen gemaakt als in juni tot en met augustus 2019. Doordeweeks werden ongeveer 24 procent meer treinreizen gemaakt. Nadat het 9-euro-ticket eind augustus afliep, was direct een afname in het aantal treinreizen te zien. In september 2022 ligt het aantal treinreizen namelijk weer op hetzelfde niveau als in september 2019.

Toekomst 9-euro-ticket

Of het 9-euro-ticket nog terugkomt en in welke vorm, is nog niet bekend. Half oktober moet hierover meer duidelijkheid komen.

X