Enschede en Münster: samen nieuwe culturele hoofdstad van Europa?

Enschede en Münster: samen nieuwe culturele hoofdstad van Europa?
De Prinzipalmarkt in Münster. Foto: (c) Presseamt Münster / Angelika Klauser.

De burgemeesters van de steden Münster en Enschede willen de samenwerking nog verder intensiveren. Dat maakten de burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, en de Oberbürgermeister van Münster, Markus Lewe, onlangs bekend tijdens hun ‘burgemeestersruil’. Concreet willen Lewe en van Veldhuizen bekijken of ze de grensregio Enschede-Münster kandidaat kunnen stellen als culturele hoofdstad van Europa.

“Het zou mooi zijn als we als grensoverschrijdende regio ooit de primeur hebben als culturele hoofdstad”, aldus Lewe in de Tubantia.

Europees en mondiaal gezien wordt de positie van regio’s steeds belangrijker. Lewe: “Enschede en Münster weten elkaar steeds beter te vinden en werken steeds hechter samen. Maar daarnaast staan we voor de opdracht te werken aan een gemeenschappelijke identiteit. Dat kan natuurlijk perfect als je jezelf opwerpt als cultuurregio en eerste grensoverschrijdende culturele hoofdstad.” Uitgewerkte plannen zijn er nog niet, maar het is wel de bedoeling dat de Nederlands-Duitse ambities binnenkort verder worden geconcretiseerd.

Lewe en Van Veldhuizen formuleerden vorig jaar al samen een Letter of Intent, waarin de doelen voor samenwerking op economisch, bestuurlijk en maatschappelijk terrein zijn beschreven.

X