EU-kijkdagen op de Wilgenborg in Blauwestad

EU-kijkdagen op de Wilgenborg in Blauwestad

Op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei staan tussen 10.00 tot 16.00 uur de deuren open van de Wilgenborg in Blauwestad. Het levende kunstwerk de Wilgenborg staat dat weekend in het teken van de Europa om de Hoek-kijkdagen en er worden diverse activiteiten georganiseerd.

De Wilgenborg is een mooi voorbeeld van een innovatief project uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma. Dit programma financiert projecten die van belang zijn voor de landbouw en het platteland.

De Wilgenborg is door de mensen in het gebied opgezet en wordt financieel gesteund door de provincie Groningen en de Europese Unie. Bezoekers kunnen het kunstwerk bekijken en krijgen uitleg van de mensen die het project hebben opgezet. Ook van diverse andere projecten is informatie terug te lezen in het kunstwerk “Boat Henge”. Er is muziek, er loopt een schaapskudde rond en er valt natuurlijk ook genoeg te genieten van het mooie gebied.

Het initiatief voor de Wilgenborg komt vanuit Dorpsbelangen Blauwestad; de bewoners uit diverse wijken wilden samen iets ondernemen. Zij raakten geïnspireerd door zogenaamde ‘wilgenkastelen’ in Duitsland en vertaalden dit naar de Groninger borgen. Zo ontstond de naam Wilgenborg. Er kwam een Stichting Wilgenborg en kunstenaar Merijn Vrij werd erbij betrokken, evenals de architecten van TenTech. Op de tekentafel ontstond een reusachtige koepel met negen bastions, gebaseerd op een historische kaart van de vesting Winschoten. Het bouwwerk heeft afmetingen van 48 bij 33 meter en is 12 meter hoog. Daarmee is het duidelijk zichtbaar vanaf de A-7.

Een landmark dus. Maar ook een ‘huiskamer’ waar de bewoners van het jonge woongebied Blauwestad elkaar kunnen ontmoeten en ook gasten uit de omliggende dorpen welkom zijn. Door een podium te bieden aan verenigingen, wordt de sociale structuur in het gebied versterkt.

Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen openen een groot aantal Europese projecten hun deuren om te laten zien wat zij precies doen. Dit jaar vindt de zevende editie van de Europa om de hoek Kijkdagen plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei. Weten welke projecten allemaal mee doen? Kijk dan op deze pagina.

X