In 2020 werd in het werkgebied van de EUREGIO Gronau het samenwerkingsproject Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL) opgezet. Diverse Nederlandse en Duitse onderwijs- en overheidspartners zijn hierbij betrokken en streven ernaar om euregionaal onderwijs in de gehele onderwijsketen te integreren: van basisschoolleerling tot middelbare scholier en student. Ook het Bonhoeffer College in Enschede en de Maximilian-Kolbe-Gesamtschule in Saerbeck doen hieraan mee. De twee scholen zijn sinds 2019 partnerscholen en werken sindsdien samen om hun leerlingen in contact te brengen met de taal en cultuur van het buurland.
Nardy Tiehuis, docente Duits en Frans aan het Bonhoeffer College, en Anja Venjakob, docente Nederlands aan de Maximilian-Kolbe-Schule, troffen elkaar in 2019, nadat ze beiden al een tijdje op zoek waren naar een partnerschool. „Onze scholen bleken een goede match te zijn,“ vertelt Tiehuis. Beide docenten onderstrepen het belang van een goede kennis van de buurtaal. „Nederland is een populaire vakantiebestemming. Bovendien hebben scholieren later ook meer kansen op de arbeidsmarkt als ze de Nederlandse taal en cultuur kennen,“ legt Venjakob uit. Tiehuis sluit zich daarbij aan: „Veel van mijn scholieren werken hier in de stad. Op de markt of in een winkel. Het is daar hartstikke belangrijk om Duits te kunnen spreken.“
Gezamenlijke activiteiten
Door de coronapandemie hebben de scholen nog niet zoveel gezamenlijke activiteiten kunnen uitvoeren als gewenst. Zodra fysieke ontmoetingen in 2022 weer mogelijk waren, hebben ze direct een sportdag georganiseerd. Daarnaast hebben de scholen meegedaan aan het digitale project ‘Feierzeit’ dat Gemeente Enschede organiseerde tijdens Die Tolle Woche, een week waarin de grensoverschrijdende samenwerking tussen Enschede en Duitsland centraal staat. Ook hebben de leerlingen samen Sinterklaas gevierd met hapjes en een dobbelspel met cadeautjes.
Verrijking van het onderwijs
Het scholenpartnerschap biedt volgens de docenten veel mogelijkheden voor de toekomst. „We willen meer uitwisselingen tussen onze scholieren organiseren,“ vertelt Tiehuis. „Denk aan meer sportdagen of een taaldorp. Laagdrempelige activiteiten om onze scholieren enthousiast te maken over de buurtaal en -cultuur, zodat zij later bij een vervolgstudie of baan van die ervaringen kunnen profiteren.“
„Zulke uitwisselingen zijn een waardevolle verrijking van het onderwijs in de grensregio,“ zegt Venjakob. „Onze school is sinds kort ook een Euregioprofielschool. Hierdoor kunnen we ons onderwijs nog aantrekkelijker maken voor de leerlingen.“
Lees het hele interview met de twee docenten hier.
Meer weten over de Euregionale Doorlopende Leerlijn? Bekijk dan onderstaande video: