Extra ondersteuning voor Nederlands-Duitse activiteiten in herdenkingsjaren 2019-2020

Extra ondersteuning voor Nederlands-Duitse activiteiten in herdenkingsjaren 2019-2020

In 2019 en 2020 wordt er stilgestaan bij het feit dat er sinds 75 jaar weer vrede in Nederland en Duitsland is. In de Euregio Rijn-Waal worden er daarom diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder verschillende gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten. De Euregio Rijn-Waal ondersteunt grensoverschrijdende activiteiten in het kader van ’75 jaar vrijheid’ binnen het subsidieprogramma ‘mini-projecten’ nu met voorrang.

Ook kunnen deze projecten een extra financiële bijdrage aanvragen. Hiervoor stelt de Euregio Rijn-Waal beide jaren € 40.000,- beschikbaar. Activiteiten die in het kader van ’75 jaar vrijheid’ worden georganiseerd en waarbij een Duitse deelname uit het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal is voorzien, kunnen in principe aanspraak maken op deze regeling. De precieze voorwaarden waaraan een herdenkingsbijeenkomst of bevrijdingsfestiviteit moet voldoen en het aanvraagformulier zijn hier te vinden.

Overzicht van activiteiten

Alle euregionale activiteiten die in het kader van ’75 jaar vrijheid’ worden georganiseerd, zullen online te vinden zijn op de Facebookpagina Euregio Rijn-Waal – 75 jaar vrijheid. Bijeenkomsten kunnen aangemeld worden door een e-mail te sturen naar communicatie@euregio.org. Dit geldt ook voor activiteiten van verenigingen, organisaties en scholen die geen grensoverschrijdend karakter hebben.

Grensoverschrijdende brunch

Een voorbeeld van een dergelijke grensoverschrijdende herdenking is te vinden in de Achterhoek. Daar worden de herdenkingen van 75 jaar vrijheid in nauwe samenwerking met de Duitse grensgemeenten gevierd. De eerste activiteit vindt plaats op zondag 29 maart 2020: dan zal er op de Heelweg in Dinxperlo, op de Nederlandse-Duitse grens, een grensoverschrijdende brunch met burgers, bestuurders, scholieren en kunstenaars uit beide landen zijn. Daarna zullen er diverse lokale grensoverschrijdende activiteiten volgen, zoals een Nederlands-Duitse vredesprijs voor jongeren tussen 14 en 18 jaar, een rockopera, een reizende expositie en een grensoverschrijdend jongerenprogramma. Dit alles is onderdeel van het herdenkingsprogramma ‘Gelderland Herdenkt‘.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X