‘Funklöcher’ in Duitsland voorlopig nog niet gedicht

‘Funklöcher’ in Duitsland voorlopig nog niet gedicht

Duitsland is op veel gebieden zeer innovatief: het land is al jaren een voorbeeld in de auto-industrie, er worden veel uitvindingen en octrooiaanvragen gedaan en de dichtheid van high-techbedrijven is groot. Op het gebied van mobiele netwerken loopt Duitsland echter nog vaak achter in vergelijking met andere landen. De Duitse netwerkaanbieders Telekom, O2 en Vodafone sloegen de handen ineen om de zogenaamde ‘Funklöcher’ – gaten in het mobiele netwerk – voor het einde van 2022 te dichten. Nu het einde van het jaar nadert, lijken zij deze doelstelling niet te gaan behalen.

 In 2019 stelden de drie netwerkaanbieders zich ten doel om voor het einde van 2022 vijfhonderd slecht bereikbare gebieden op het mobiele netwerk aan te sluiten. Ze zouden daarbij ieder voor een derde van de gebieden verantwoordelijk zijn, elkaar toegang geven tot hun netwerken en nieuwe zendmasten bouwen. Inmiddels blijkt dat dit niet is gelukt: Telefonica (O2) heeft 45 nieuwe zendmasten geplaatst, Telekom 28 en Vodafone 12.

Downloadsnelheid omhoog

Naast het dichten van de Funklöcher gaven de de netwerkaanbieders in 2019 aan ernaar te streven  om eind 2022 98 procent van de huishoudens van een downloadsnelheid van 100 megabit per seconde te voorzien. Vodafone heeft dit tot nu toe in dertien van de zestien deelstaten gerealiseerd, Telekom in twaalf deelstaten en Telefonica in vijf deelstaten. Dit streven lijkt voor het eind van het jaar nog te worden gehaald. Als de doelen niet behaald worden, valt nog te bezien of dit consequenties zal hebben voor de telecombedrijven. Toen eerdere deadlines werden gemist, zijn er namelijk geen boetes uitgedeeld. Wel zullen de telecombedrijven voor ieder Funkloch dat blijft bestaan uitvoerig verantwoording moeten afleggen.

X