Gasunie en TenneT bouwen met Duitse Thyssennet waterstofcentrale in Duitsland

Gasunie en TenneT bouwen met Duitse Thyssennet waterstofcentrale in Duitsland

Bij onze oosterburen verschijnt binnenkort een waterstofcentrale met een Nederlands tintje. De Duitse gastransportnetbeheerder Thyssennet gaat deze centrale namelijk samen met de Nederlandse gastransportnetbeheerder Gasunie en stroomnetbeheerder TenneT bouwen.

De power-to-gas-installatie zal een vermogen van 100 megawatt hebben. Deze installatie moet met duurzame stroom via elektrolyse waterstof gaan produceren. Omdat waterstof het eerste element is in de tabel van Mendelejev draagt het project de naam ‘Element 1’.

Nedersaksen

De waterstofcentrale wordt gebouwd nabij een transformatorstation van TenneT in de deelstaat Nedersaksen. Daar komt stroom van windmolens op zee samen en wordt van daaruit verder verdeeld. Wanneer er meer windstroom is dan gebruikers nodig hebben, kan de stroom waterstof produceren. Er bestaan tal van duurzame toepassingen voor waterstof en het kan relatief eenvoudig worden opgeslagen. Een groot voordeel, omdat het door de steeds grotere hoeveelheden weersafhankelijke stroom uit wind en zon voor beheerders van stroomnetten steeds lastiger wordt om deze netten in balans te houden. Omzetting in waterstof biedt hier uitkomst.

Lees meer bij Fluxenergie.

X