Door de weinige regen van de afgelopen maanden zijn de waterstanden in de Rijn historisch laag. Dat levert grote problemen op voor containerschepen die goederen over deze rivier naar Duitsland willen vervoeren.

Het Duitse chemieconcern BASF heeft bijvoorbeeld de productie in zijn fabriek in Ludwigshafen moeten verlagen door problemen in de aanvoer van grondstoffen. Ludwigshafen kan bij de huidige lage waterstand volgens een woordvoerder van BASF nog maar ‘door enkele schepen’ worden bereikt. De wegvallende schepen kunnen slechts voor een deel door vrachtauto’s en treinen worden vervangen. Dat levert extra kosten op, ook omdat er voor het transport momenteel hoge laagwatertoeslagen gelden.

Binnenvaart ligt zo goed als stil

Maira van Helvoirt van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) meldt dat de problemen vanaf Koblenz richting het zuiden het grootst zijn. Vanaf daar ligt de binnenvaart richting Basel bijna stil. En volgens Serge Wagenaar, manager van Universe Shipping, kunnen de schepen van het bedrijf na Neuss, bij Düsseldorf, alleen verder wanneer ze heel licht zijn beladen. Operationeel manager Richard Ronteltap van Contargo heeft dezelfde ervaring. Ook in Nederland ontstaan er steeds meer problemen.

‘Belangrijkste haven van Duitsland’

Volgens de Centrale Commissie voor de Rijnvaart is de Rijn, wat betreft de hoeveelheid getransporteerde goederen, de belangrijkste rivier van Noordwest-Europa met 186 miljoen ton aan vervoerde goederen. Het rivierdeel tussen Bonn en Rotterdam is het drukst bevaren. Van de totale hoeveelheid goederen die over de Rijn vervoerd worden bestaat 45 procent uit fossiele producten: kolen, ertsen en aardolieproducten. 80 procent van de kolen en ertsen gaat naar Duitsland. De Rotterdamse haven wordt dan ook wel eens de belangrijkste haven van Duitsland genoemd.

Lees meer bij het Financiële Dagblad.