Goethe-certificaten: Gemeente Dinkelland biedt financiële ondersteuning aan vmbo-leerlingen

Goethe-certificaten: Gemeente Dinkelland biedt financiële ondersteuning aan vmbo-leerlingen

Een goede kennis van de Duitse taal is niet alleen handig als je in Duitsland op vakantie bent, maar het kan ook je banenperspectief vergroten. Met name bewoners van het grensgebied vinden sneller een baan wanneer zij de Duitse taal spreken. Het college van de gemeente Dinkelland in Twente zag dat ook in. Het Twents Carmel College ontvangt nu een financiële bijdrage van deze gemeente om zo vmbo-leerlingen de kans te geven om een taalcursus Duits te volgen.

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen grenst direct aan Nederland en is één van de meest geïndustrialiseerde gebieden van Europa. Vanwege de industrie biedt de deelstaat veel werkgelegenheid, wat kansen biedt voor Nederlanders die de Duitse taal beheersen. Niet alleen in de industriële sector, maar bijvoorbeeld ook in de toeristische branche is er vraag naar Nederlanders met een goede kennis van de Duitse taal. Zeker in de grensregio loont het dus om Duits te spreken.

Duits voor vmbo-leerlingen

Vmbo-leerlingen hebben echter vaak geen Duits in hun vakkenpakket, terwijl ze makkelijker aan het werk zouden komen als ze Duits zouden spreken. Met een certificaat van het Goethe Instituut kunnen leerlingen wereldwijd hun Duitse taalvaardigheid aantonen. Op het Twents Carmel College zijn nu twee docenten bevoegd om Goethe-examens af te nemen. Aan het examen zijn echter kosten verbonden. Om de financiële drempel voor ouders en leerlingen weg te nemen, ontvangt de school nu dus een financiële bijdrage van Gemeente Dinkelland.

“Betere positie op de arbeidsmarkt”

“Wij onderschrijven het belang van de Duitse taal”, zegt wethouder Benno Brand. “Het Goethe-examen is voor vmbo-leerlingen echt van meerwaarde omdat zij hiermee hun positie op de arbeidsmarkt aanmerkelijk kunnen verbeteren. Dat is niet alleen goed voor het ondernemersklimaat, maar bevordert ook de grensoverschrijdende samenwerking. Daarom kennen wij een eenmalige bijdrage van €5000,- toe aan TCC locatie Denekamp. Hiermee kunnen in de schooljaren 2019-2020 en 2020-2021 per schooljaar 35 leerlingen het Goethe-examen doen.”

Duits leren aan de hand van vier vaardigheden

Het Goethe-Instituut heeft een taalprogramma ontwikkeld dat geschikt is voor de vmbo-leerlingen. Middels dit programma kunnen leerlingen de Duitse taal leren aan de hand van de vaardigheden lezen, luisteren, spreken en schrijven.

Meer informatie over het programma is hier te vinden.

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X