GrensInfoPunt Rijn-Waal officieel van start

GrensInfoPunt Rijn-Waal officieel van start

Donderdag 17 maart vond in aanwezigheid van ca. 100 gasten de officiële opening van het GrensInfoPunt Rijn-Waal plaats. Het GrensInfoPunt Rijn-Waal beantwoordt alle vragen rondom grensoverschrijdend wonen, werken en ondernemen.

Mensen die grensoverschrijdend werken, vragen zich af welke consequenties hun (zelfstandige) werkzaamheden hebben voor de belasting, zorgverzekering, pensioen, kinderbijslag en andere zaken. Ook werkgevers willen graag informatie over hun rechten en plichten. Vaak gaat het over heel praktische dingen of vragen over de wet- en regelgeving in Nederland en Duitsland. “Om deze vragen te beantwoorden zijn langs de Duits-Nederlandse grens verschillende samenwerkende GrensInfoPunten ingericht”, licht Euregio-Voorzitter Hubert Bruls tijdens de bijeenkomst toe.

“Sinds 1 januari 2016 is er ook bij de Euregio Rijn-Waal een GrensInfoPunt gevestigd. Door de opening van dit GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal kunnen burgers en ondernemers vanaf nog beter ondersteund worden”, gaat Hubert Bruls verder. In het GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal werken de volgende instanties samen: Euregio Rijn-Waal, SVB – Bureau voor Duitse Zaken, Deutsche Rentenversicherung, UWV, Agentur für Arbeit en de vakbond Deutsche Gewerkschaftsbund i.s.m. FNV en CNV. “In deze samenwerking schuilt de kracht van ons GrensInfoPunt”, legt Hubert Bruls verder uit. “Dankzij dit netwerk van experts kunnen alle vragen meteen door het GrensInfoPunt beantwoord worden en hoeft de grenspendelaar niet langer alle instanties af te gaan”.

Uitgebreide dienstverlening 
Met de oprichting van het GrensInfoPunt heeft de Euregio Rijn-Waal haar dienstverlening voor grenspendelaars en ondernemers sterk uitgebreid. Naar verwachting zal het GrensInfoPunt jaarlijks ca. 3750 aanvragen verwerken en ca. 1.500 adviesgesprekken voeren.

Elke maand vindt er een spreekuur plaats, waar grenspendelaars terecht kunnen met al hun vragen rondom uitkeringen, sociale zekerheid en belastingvragen. Nieuw is dat vanaf deze maand ook het UWV en de Agentur für Arbeit aanwezig zijn om vragen rondom het zoeken van een baan in het buurland te beantwoorden. Eveneens als nieuwe partners zijn vanaf maart ook de vakbonden FNV, CNV en de Duitse DGB aanwezig voor vragen omtrent contracten, cao´s en arbeidsvoorwaarden. Informatie over de spreekuren is te vinden op www.euregio.org. Het eerste spreekuur vindt plaats op dinsdag 29 maart a.s. van 9.00 tot 12.30 uur bij het GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal, Emmericher Straße 24, 47533 Kleve.

Verder kunnen grenspendelaars en ondernemers nu ook van maandag t/m donderdag op afspraak terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Ook biedt het GrensInfoPunt desgewenst spreekuren op locatie aan, bijvoorbeeld bij gemeenten of bedrijven. Het GrensInfoPunt is van maandag t/m donderdag bereikbaar via het telefoonnummer 0049-2821-793079 of per e-mail op gip@euregio.org.

Ook ontwikkelt het GrensInfoPunt een seminar- en workshopaanbod voor grenspendelaars en ondernemers rondom diverse thema´s, zoals sociale zekerheid, verschillen in arbeidsmarkt en werkcultuur. Tenslotte beschikt het GrensInfoPunt over een groot partnernetwerk rondom het thema arbeidsbemiddeling en kunnen grenspendelaars ook hiervoor bij het GrensInfoPunt terecht. Een overzicht van alle actuele vacatures in de grensstreek kunnen geïnteresseerden nu al vinden op www.euregio-jobroboter.com.

Samenwerking GrensInfoPunten 
Vanzelfsprekend vindt er nauwe afstemming plaats met de overige GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duits(-Belgische) grens en zal dit najaar een gezamenlijke website online gaan, waar grenspendelaars regionale informatie vinden en zullen er diverse brochures beschikbaar gesteld worden.

Download hier de flyer van het GrensInfoPunt Rijn-Waal.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X