Het Grote Coalitie akkoord is een feit

Foto: lillysmum / pixelio.de

De CDU/CSU en SPD hebben na bijna twee weken intensief onderhandelen een akkoord bereikt over de voortzetting van de Grote Coalitie (‘GroKo’). Het regeerakkoord gaat nu ter beoordeling naar de leden van de SPD.

Es ist geschafft: na een laatste marathonsessie van 24 uur ligt er een Duits regeerakkoord op tafel. Het waren de langste naoorlogse regeringsonderhandelingen ooit in Duitsland. Maar liefst 136 dagen geleden gingen de Duitsers naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen.

Na het mislukken van het coalitieoverleg tussen CDU/CSU, de Groenen en liberale FDP zwichtte SPD-leider Schulz – ondanks de grote nederlaag van zijn partij – toch voor de druk om een nieuwe GroKo te smeden. En met succes, blijkt nu. Hoewel, het nieuwe akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door de 463.723 leden van de SPD. Dit kan nog drie weken duren. CDU/CSU houdt zo’n ledenraadpleging niet.

De grote vraag is nu: wie gaat welke ministersposten bezetten? Duitse media melden dat de CSU ministers aanlevert voor Binnenlandse Zaken en Verkeer. Partijchef Horst Seehofer wordt hierbij genoemd als mogelijke minister voor Binnenlandse Zaken. De CDU krijgt de portefeuilles Defensie, Economie, Landbouw, Onderwijs, Gezondheid en Ontwikkelingshulp. De sociaaldemocraten mogen naar verwachting ministers leveren voor de posten Buitenlandse Zaken, Financiën, Werkgelegenheid, Justitie en Milieu. De huidige burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz, wordt genoemd als minister van Financiën. SPD-leider Martin Schulz zal mogelijk minister van Buitenlandse Zaken worden en tegelijkertijd het voorzitterschap van de SPD aan de wilgen hangen. Ondanks dat hij eerder beweerde geen ministerspost in het nieuwe kabinet van Merkel in te willen nemen.

X