Het paradijs: netwerken en inspiratie opdoen bij grensoverschrijdend kunstproject taNDem

Het paradijs: netwerken en inspiratie opdoen bij grensoverschrijdend kunstproject taNDem
De deelnemers aan het derde kunst- en cultuurbarcamp van het taNDem-project. (c) Stefanie Fehren

Op 3 februari vond het derde kunst- en cultuurbarcamp van het taNDem-project plaats. In Bocholt kwamen ruim 90 Nederlandse en Duitse kunstenaars bij elkaar om grensoverschrijdend te netwerken, inspiratie op te doen en potentiële projectpartners uit het buurland te vinden.

“Het grote aantal deelnemers laat zien dat er ook in het derde en laatste projectjaar nog veel interesse is voor het taNDem-project. Dit toont de noodzaak voor en de behoefte aan een Nederlands-Duits uitwisselingsplatform op het gebied van kunst en cultuur”, vertelt inhoudelijk projectleider Johan Godschalk. Met taNDem geven we 15 kunstenaarstandems de mogelijkheid om samen een project uit te voeren. Tegelijkertijd bouwen we aan een netwerk van kunstenaars, die over de landsgrens heen willen samenwerken”, voegt zijn Duitse collega Andre Sebastian hieraan toe. “In de afgelopen drie jaar heeft het netwerk zich goed ontwikkeld en zijn er langdurige samenwerkingen ontstaan.”

Thema van dit jaar: het paradijs

Tijdens het Barcamp in Bocholt waren er verschillende workshops waarin de kunstenaars niet alleen elkaar, maar ook het thema van dit jaar leerden kennen: ‘Paradijs – waar en hoe willen wij leven?’ Welke ideeën hebben wij hierover? Welk beeld kunnen kunst en cultuur creëren? Eén van de deelnemers vertelt: ““Het was erg interessant om met andere kunstenaars over het thema in gesprek te gaan, want het paradijs is voor iedereen iets anders. Voor sommigen is het een plek, voor anderen is het een gevoel. Het lijkt me heel leuk om grensoverschrijdend met dit thema aan de slag te gaan.” Het belangrijkste doel van de dag was het vormen van Nederlands-Duitse tandems.

Tot en met eind maart projectvraag indienen

Elk Nederlands-Duits tandem kan t/m 31 maart 2020 online een projectaanvraag indienen en maximaal €15.000,- subsidie ontvangen. “Wij zijn erg benieuwd naar de creativiteit van de aanvragers”, zeggen de projectleiders. Ook geïnteresseerden die niet aan de bijeenkomst hebben meegedaan kunnen een projectaanvraag indienen. Meer informatie over de aanvraag, de voorwaarden en het jaarthema ‘Paradijs’ is hier te vinden.

INTERREG-project

Achter de naam taNDem staat het INTERREG V A project “Kunstverbinding – Kunstverbindung”. Binnen dit project werken de EUREGIO, Cultuur Oost, Münsterland e.V., Emsländische Landschaft e.V., de Stadt Osnabrück, de Landkreis Osnabrück en de Provincies Gelderland en Overijssel samen aan het versterken van de kunst-, cultuur- en erfgoedsector in het grensgebied. Het project wordt in het kader van het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Provincies Gelderland en Overijssel, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en het Wirtschaftsministerium des Landes NRW.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X