Internationale poëziewedstrijd over vrede

Internationale poëziewedstrijd over vrede
Stevine Groenen, winnares van de poëziewedstrijd van 2022. Foto (c) Gemeente Enschede.

Dit jaar organiseert de gemeente Enschede samen met dichter en historicus Dick Schlüter een internationale poëziewedstrijd over het thema vrede. De wedstrijd vindt plaats in het kader van 375 jaar Vrede van Westfalen (1648 – 2023). Dit kroonjaar wordt groots gevierd in het Duitse Münster, partnerstad van Enschede. Met de poëziewedstrijd sluit Enschede zich hierbij aan. Tot en met 13 april kunnen inwoners van de EUREGIO gedichten inzenden in het Nederlands, Duits of Nedersaksisch/Plattdeutsch.

Met de poëziewedstrijd wil de gemeente inwoners uitnodigen om stil te staan bij de huidige vrede in Nederland en Duitsland en het belang daarvan voor de relatie tussen landen. Partnersteden, zoals Enschede en Münster, zorgen door nauwe contacten op verschillende niveaus voor onderling begrip en vertrouwen en werken zo samen aan het oplossen van hedendaagse problemen over landsgrenzen heen.

Thema vrede

Het thema van de poëziewedstrijd is vrede in de breedste zin van het woord. In de grensregio is het vanzelfsprekend dat Nederlanders en Duitsers als buren naast elkaar wonen. Dat is binnen Europa niet altijd het geval geweest. Nederland heeft tot de Vrede van Münster tachtig jaar oorlog gevoerd met Spanje. Daarnaast was er tussen 1618 en 1648 de dertigjarige oorlog tussen Zweden en het Habsburgse Rijk. Ook daarna zijn er oorlogen geweest en ook nu is er oorlog in Europa, waar veel mensen het slachtoffer van worden. “Met de poëziewedstrijd willen we inwoners uit het hele Euregiogebied uitnodigen om gedichten te schrijven over wat het thema vrede voor hen betekent,” vertelt dichter Dick Schlüter. “Welk gevoel hoort er bijvoorbeeld bij het beleven van vrede? Het mag ook een politiek getint gedicht zijn waarbij vrede het doel is. Kortom, het is aan de dichter(es) om te bepalen hoe om te gaan met dit thema.”

Procedure

Deelnemers mogen in de talen Nederlands, Duits en Nedersaksisch/Plattdeutsch maximaal drie gedichten per taal inzenden, die aan verschillende spelregels dienen te voldoen. De feestelijke prijsuitreiking vindt vervolgens op zaterdag 13 mei in boekhandel Broekhuis in Enschede plaats. De eerste prijs is een bedrag van 150 euro, de tweede prijs 100 euro en de derde prijs 75 euro. Daarnaast krijgen de prijswinnaars een pakket dichtbundels ter waarde van 50 euro.

Meer informatie over de wedstrijd, de spelregels en het insturen van de gedichten is te vinden op de website van Gemeente Enschede.

375 jaar Vrede van Westfalen en Vrede van Münster

Münster viert dit jaar 375 jaar Vrede van Westfalen. De Vrede van Westfalen bestaat uit twee vredesverdragen: de Vrede van Münster en de Vrede van Osnabrück. Het verdrag de Vrede van Münster werd op 15 mei 1648 getekend en maakte een eind aan de Tachtigjarige Oorlog. De Vrede van Osnabrück werd op 24 oktober 1648 getekend en betekende het einde van de Dertigjarige Oorlog. In Münster wordt de Vrede van Westfalen dit jaar groots gevierd met allerlei activiteiten voor de inwoners. De internationale poëziewedstrijd in Enschede is daar een onderdeel van.

Het project ‘Internationale Poëziewedstrijd’ wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.

X