Internationale poëziewedstrijd over vrede

Internationale poëziewedstrijd over vrede
Stevine Groenen, winnares van de poëziewedstrijd van 2022. Foto (c) Gemeente Enschede.

Dit jaar organiseert de gemeente Enschede samen met dichter en historicus Dick Schlüter een internationale poëziewedstrijd over het thema vrede. De wedstrijd vindt plaats in het kader van 375 jaar Vrede van Westfalen (1648 – 2023). Dit kroonjaar wordt groots gevierd in het Duitse Münster, partnerstad van Enschede. Met de poëziewedstrijd sluit Enschede zich hierbij aan. Tot en met 13 april kunnen inwoners van de EUREGIO gedichten inzenden in het Nederlands, Duits of Nedersaksisch/Plattdeutsch.

Met de poëziewedstrijd wil de gemeente inwoners uitnodigen om stil te staan bij de huidige vrede in Nederland en Duitsland en het belang daarvan voor de relatie tussen landen. Partnersteden, zoals Enschede en Münster, zorgen door nauwe contacten op verschillende niveaus voor onderling begrip en vertrouwen en werken zo samen aan het oplossen van hedendaagse problemen over landsgrenzen heen.

Thema vrede

Het thema van de poëziewedstrijd is vrede in de breedste zin van het woord. In de grensregio is het vanzelfsprekend dat Nederlanders en Duitsers als buren naast elkaar wonen. Dat is binnen Europa niet altijd het geval geweest. Nederland heeft tot de Vrede van Münster tachtig jaar oorlog gevoerd met Spanje. Daarnaast was er tussen 1618 en 1648 de dertigjarige oorlog tussen Zweden en het Habsburgse Rijk. Ook daarna zijn er oorlogen geweest en ook nu is er oorlog in Europa, waar veel mensen het slachtoffer van worden. “Met de poëziewedstrijd willen we inwoners uit het hele Euregiogebied uitnodigen om gedichten te schrijven over wat het thema vrede voor hen betekent,” vertelt dichter Dick Schlüter. “Welk gevoel hoort er bijvoorbeeld bij het beleven van vrede? Het mag ook een politiek getint gedicht zijn waarbij vrede het doel is. Kortom, het is aan de dichter(es) om te bepalen hoe om te gaan met dit thema.”

Procedure

Deelnemers mogen in de talen Nederlands, Duits en Nedersaksisch/Plattdeutsch maximaal drie gedichten per taal inzenden, die aan verschillende spelregels dienen te voldoen. De feestelijke prijsuitreiking vindt vervolgens op zaterdag 13 mei in boekhandel Broekhuis in Enschede plaats. De eerste prijs is een bedrag van 150 euro, de tweede prijs 100 euro en de derde prijs 75 euro. Daarnaast krijgen de prijswinnaars een pakket dichtbundels ter waarde van 50 euro.

Meer informatie over de wedstrijd, de spelregels en het insturen van de gedichten is te vinden op de website van Gemeente Enschede.

375 jaar Vrede van Westfalen en Vrede van Münster

Münster viert dit jaar 375 jaar Vrede van Westfalen. De Vrede van Westfalen bestaat uit twee vredesverdragen: de Vrede van Münster en de Vrede van Osnabrück. Het verdrag de Vrede van Münster werd op 15 mei 1648 getekend en maakte een eind aan de Tachtigjarige Oorlog. De Vrede van Osnabrück werd op 24 oktober 1648 getekend en betekende het einde van de Dertigjarige Oorlog. In Münster wordt de Vrede van Westfalen dit jaar groots gevierd met allerlei activiteiten voor de inwoners. De internationale poëziewedstrijd in Enschede is daar een onderdeel van.

Het project ‘Internationale Poëziewedstrijd’ wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.

fapjunk
yasbetir1.xyz winbet-bet.com 1kickbet1.com 1xbet-ir1.xyz hattrickbet1.com 4shart.com manotobet.net hazaratir.com takbetir2.xyz 1betcart.com betforwardperir.xyz alvinbet.help/ ritzobet.org betforward.com.co betforward.help betfa.cam 2betboro.com 1xbete.org 1xbett.bet romabet.cam megapari.cam mahbet.cam وان ایکس بت بت فوروارد io games paper.io unblocked games unblocked games unblocked games yohoho unblocked

bahçeşehir evden eve nakliyat

başiktaş evden eve nakliyat

bağcılar evden eve nakliyat

beylikdüzü evden eve nakliyat

bakırköy evden eve nakliyat

başakşehir evden eve nakliyat

bahçelievler evden eve nakliyat

ıspartakule evden eve nakliyat

london escorts
şehirler arası nakliyat manisa şehirler arası nakliyat Çanakkale şehirler arası nakliyat Balıkesir şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat Tuzcuoğlu nakliyat
العربية مع كبير الثدي مارس الجنس
watch sister fucking
cadouri valentines day 2024
Meet disabled singles in Coffee shops
pierde virginitatea
asian sex with doll
Sfaturi pentru alimentația sănătoasă
teen redhead threesome
istanbul evden eve nakliyat Eşya depolama Ev depolama
İngilizce Türkçe çeviri siteleri kullanıcıların metinleri veya belgeleri yükleyerek anında tercüme yapmalarını sağlayan platformlardır Genellikle temel çeviri ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır ve geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet verir. Ancak, tam anlamıyla doğru ve dilbilgisine uygun çeviriler için profesyonel çeviri hizmetlerine başvurmak daha güvenilir olabilir. Bu siteler, hızlı ve pratik bir çözüm sunarken, özellikle hassas veya teknik metinlerin çevirisinde profesyonel bir çevirmenin becerileri ve deneyimi gerekebilir.ingilizceturkce.gen.tr
Spanish to English translation involves accurately conveying not only the words but also the meaning, tone, and cultural nuances of the original text. Skilled translators proficient in both Spanish and English are essential to ensure accurate and effective translations. They must have a deep understanding of both languages' grammar, vocabulary, and idiomatic expressions to deliver high-quality translations. Spanish to English translation is widely used in various fields, including business, literature, media, and international communication. It plays a vital role in enabling cross-cultural understanding and facilitating global interactions.spanishenglish.net
X