Internationale SDG-afspraken bekrachtigd met handtekening

Internationale SDG-afspraken bekrachtigd met handtekening
Peter van 't Hoog. Foto (c) provincie Gelderland.

Op 27 januari hebben de provincie Gelderland en gemeentelijke partners uit Noordrijn-Westfalen en Vlaanderen in Winterswijk afspraken gemaakt over hun gezamenlijke duurzaamheidsplannen. Met behulp van deze zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s) moet een omgeving worden verbeterd, bijvoorbeeld door de aanpak van armoede, onderwijs en ongelijkheid.

Tijdens de bijeenkomst draaide het om duurzame relaties en partnerschappen. Mede daarom werd ook het Memorandum of Understanding (MoU) Oost-Nederland Münsterland met Nederlandse en Duitse partners uit de grensregio ondertekend. Daarmee worden samenwerkingsafspraken gemaakt over Euregionaal onderwijs, krapte op de arbeidsmarkt, Nederlands-Duitse fietspaden en grensoverschrijdende ambulancezorg. ‘Vandaag heb ik mijn handtekening gezet onder de MoU Oost-Nederland Münsterland,’ zegt Peter van ’t Hoog, gedeputeerde van de provincie Gelderland. ‘Daarmee maken we afspraken die in het belang zijn van Gelderlanders. Want hiermee zorgen we onder meer dat onze inwoners in Nederlandse én Duitse ziekenhuizen goed worden geholpen. Daarmee maak je Oost-Nederland nog aantrekkelijker om te leven.’

Vlaanderen voorloper

In Vlaanderen zijn de SDG’s al relatief ver doorontwikkeld en worden ze toegepast in de lokale politiek. Als inwoners duurzame projecten aandragen werkt hun input bijvoorbeeld door in subsidieaanvragen. De Belgische deelnemers waren in Winterswijk aanwezig om hun ervaringen te delen met de andere partners en hen te inspireren.

Over de Sustainable Development Goals

V.l.n.r.: Dr. Kai Zwicker (Landrat Kreis Borken), Markus Lewe (Stadt Münster – Oberbürgermeister), Andreas Bothe (Regierungspräsident Münster), Dr. Christian Schulze-Pellengahr (Landrat Kreis Coesfeld), Joris Bengevoord (Burgemeester Winterswijk), Andries Heidema (Commissaris van de Koning Overijssel), Peter van ’t Hoog (Gedeputeerde provincie Gelderland) en Christoph Almering (directeur EUREGIO). Foto (c) provincie Gelderland.

De Verenigde Naties hebben de SDG’s in 2015 in het leven geroepen. Hierbij is het einddoel een duurzamere samenleving in 2030. De SDG’s zijn een internationaal instrument om Brede Welvaart te realiseren. Kort samengevat is het doel van deze Brede Welvaart om gelijke kansen voor elke inwoner te realiseren op het gebied van gezondheid, milieu en de omgang met elkaar. De SDG’s zijn een belangrijk communicatiemiddel bij internationale samenwerking. Op deze manier willen de partners dezelfde SDG-taal gaan spreken.

X