Jubileum voor de Euregio´s

Jubileum voor de Euregio´s

Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft onlangs vertegenwoordigers van de vier Euregio’s en andere actoren op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking uit Noordrijn-Westfalen, Nederland en België uitgenodigd voor een gedachtewisseling in de Staatskanzlei in Düsseldorf. Aanleiding is het jubileum van drie van de vier Euregio’s. De EUREGIO in Gronau viert dit jaar namelijk haar 60ste verjaardag en de euregio rijn-maas-noord is al 40 jaar gevestigd in Mönchengladbach. Ook de Euregio Rijn-Waal in Kleve bestaat al 40 jaar.

Europaminister Stephan Holthoff-Pförtner: “De Euregio’s in de grensregio’s Noordrijn-Westfalen/Nederland/België zijn een succesmodel ‘made in the heart of Europe’. Wat de Europese Unie en de Europese integratie op grote schaal betekenen, is dagelijkse kost in de bijna dertig Euregio’s in Duitsland, waar mensen van verschillende nationaliteiten dagelijks grenzen oversteken, samenwerken en samenleven. De Euregio’s zijn ons gemeenschappelijk ‘laboratorium’ voor Europa.”

Wegnemen van grensbelemmeringen

Euregio, de afkorting voor Europese regio, is de naam van grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden op lokaal of regionaal niveau die economische, sociale en culturele samenwerking bevorderen. Het doel van de Euregio’s is het versterken van de regio´s en het wegnemen van grensbelemmeringen. Naast de drie Euregio’s die dit jaar hun jubileum vieren is er nog een vierde Euregio: de Euregio Maas-Rijn in Eupen (België), die sinds 1976 bestaat en Nederland, Duitsland én België met elkaar verbindt.

Paneldiscussie

Tijdens een paneldiscussie besprak de minister de prestaties en de toekomst van de Euregio’s met Michael Dejozé, directeur van de Euregio Maas-Rijn, Ulrich Francken, burgemeester van Weeze en voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en vice-voorzitter van de Euregio Rijn-Maas-Noord, en Rob Welten, burgemeester van de gemeente Borne en voorzitter van de EUREGIO in Gronau.

Actuele projecten

De aanwezigen wisselden van gedachten over de stand van zaken van grensoverschrijdende samenwerking en actuele projecten, zoals over de onderwerpen ‘buurtaal’ en ‘sociaal-culturele ontmoetingen’. Een ander onderwerp waren de GrensInfoPunten (GIPs). Deze zijn te vinden langs de grens van Nederland en Noordrijn-Westfalen en bieden praktische hulp en informatie aan ongeveer 40.000 grenspendelaars, maar ook aan werkgevers, stagiaires en studenten over de onderwerpen werken, wonen of studeren over de grens. Tijdens het eerste regeringsoverleg tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf vorige week hadden minister Holthoff-Pförtner en zijn Nederlandse collega-staatssecretaris Raymond Knops de financiering van de GrensInfoPunten op de lange termijn veiliggesteld.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X