Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag aan hun vijfde werkbezoek aan Duitsland. De komende dagen worden de deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt bezocht. Deze week reist ook een handelsmissie onder leiding van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar de oostelijke deelstaten, om onder meer op het gebied van chemie en hightechsystemen en -materialen zaken nieuwe contacten te leggen en de samenwerking uit te breiden.
In Nederland is er momenteel ook hoog bezoek uit Duitsland. Maandagavond schoven de Duitse bondspresident Gauck en zijn echtgenote Daniela Schadt aan voor een diner op Paleis Noordeinde. Gauck is twee dagen in Nederland. Vanmiddag is Gauck op de Universiteit Maastricht, waar hij in aanwezigheid van prinses Beatrix een eredoctoraat krijgt. De universiteit eert Gauck vanwege zijn kenmerkende rol in de hedendaagse Duitse geschiedenis, die past bij de visie en waarden van de Universiteit Maastricht.
500 jaar Reformatie
Tegelijkertijd brengen Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan de deelstaat Thüringen. De eerste dag van het staatsbezoek staat in het teken van 500 jaar Reformatie. Ze bezoeken de Wartburg in Eisenach, waar Maarten Luther in 1521 onderdook nadat hij door de paus in de ban was gedaan. Op woensdag is het koningspaar overdag ook nog in Thüringen, ’s avonds wonen ze in de deelstaat Saksen een diner bij dat in het teken staat van handel. Donderdag bezoeken ze in Leipzig onder meer de grootste energiebeurs van Europa, de European Energy Exchange (EEX). ’s Middags staat een bezoek aan de Slotkerk van Wittenberg in de deelstaat Saksen-Anhalt op het programma. In deze kerk sprak Maarten Luther zich in 1517 uit tegen de aflaathandel in de kerk in 95 stellingen.
Cultuur en watermanagement
De vrijdag staat in het teken van cultuur en watermanagement. Willem-Alexander en Máxima beginnen de dag met een bezoek aan de kunstacademie Bauhaus in Dessau, later wonen ze presentaties over hoogwaterbescherming bij. Het werkbezoek wordt afgesloten in Schloss Oranienbaum, dat momenteel wordt gerestaureerd.