Op 27 april is het weer Koningsdag – of Woningsdag, zoals de verjaardag van koning Willem-Alexander dit jaar in verband met het coronavirus genoemd wordt. Omdat alle Nederlanders op Koningsdag traditioneel vrij zijn, roept de Landkreis Leer hen daarom op om die dag niet voor een uitje naar Duitsland af te reizen.

In een persbericht vraagt Landrat Matthias Groote (SPD) Nederlanders om thuis te blijven. Hij vreest dat Nederlanders door het afgelasten van alle Koningsdagactiviteiten ervoor kiezen om de grens over te steken. ”Daarom hebben we contact gezocht met de provincie Groningen en gezegd: wij waarschuwen de Nederlanders nogmaals om niet de grens over te gaan. Dat geldt overigens ook voor onze Duitse burgers”, aldus Groote. Hij waarschuwt dat er aan de grens intensiever gecontroleerd zal worden: wie geen goede reden heeft om naar Duitsland af te reizen, zal dringend verzocht worden om te keren.

Traditioneel worden de Oranjemarkten ook door veel Duitsers bezocht. Groote vind het daarom goed dat de Oranjeverenigingen Koningsdag hebben afgeblazen. Het coronavirus zou anders nog meer om zich heen hebben kunnen grijpen.

X