Lockdown in Duitsland: tips om als winkeleigenaar toch omzet te genereren

Lockdown in Duitsland: tips om als winkeleigenaar toch omzet te genereren
Celena Joußen. (c) Plenovia

Sinds 28 april is er in Nederland geen avondklok meer, kan er weer een terrasje worden gepakt en heeft de detailhandel de deuren weer geopend. De Duitse overheid heeft echter vanwege te veel coronabesmettingen juist aan de noodrem getrokken, met strenge maatregelen voor o.a. de detailhandel tot gevolg. In regio’s met meer dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week is winkelen is alleen op afspraak en met een recent negatief testbewijs mogelijk. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week in een regio de 150 overschrijdt, is alleen het afhalen van bestellingen mogelijk. “Van een noemenswaardige omzet kan voor veel handelaren in Duitsland voorlopig dan ook geen sprake zijn”, aldus Celena Joußen, consultant bij Plenovia in Düsseldorf, een adviesbureau voor herstructurering en sanering van mkb-bedrijven. In dit artikel geeft ze een aantal tips hoe u als Nederlandse ondernemer met een winkel in Duitsland met goed doordachte aanpassingen de crisis het hoofd kunt bieden.

Breid uw webwinkel uit

Uw eigen webshop is tijdens de coronapandemie uw allerbelangrijkste afzetkanaal. Breid deze indien mogelijk dus uit. Belangrijk is hier met name een aantrekkelijke homepage, omvangrijke productinformatie en een klantvriendelijke zoekfunctie, zodat klanten de gewenste producten zo snel en eenvoudig mogelijk kunnen vinden.

Maak gebruik van online platformen 

Heeft u geen eigen webwinkel? Dan zijn online platformen, zoals bol.com en Amazon, een tijd- en kostenbesparende mogelijkheid om toch online omzet te genereren. Door gebruik te maken van de beschikbare structuren van verschillende aanbieders kunt u veel klanten bereiken, zonder hierbij het financiële risico van de oprichting van een eigen webshop te moeten dragen. Maar ook wanneer u wel een eigen webshop heeft, kunnen online platformen een geschikte aanvulling zijn.

Zorg voor een aantrekkelijke webshop

Ondanks de deels gesloten winkels staan er regelmatig (potentiële) klanten met hun neus tegen de etalageruiten gedrukt. Een webshop moet voor hetzelfde effect zorgen. Zorg er daarom voor dat uw webshop een aantrekkelijke ‚online etalage‘ heeft: verander regelmatig uw assortiment en zorg voor een aantrekkelijke look. Let er bovendien op dat de verschillende contact-, bestel- en afhaalmogelijkheden eenvoudig te vinden zijn en duidelijk worden gecommuniceerd.

Bied een bezorg- en afhaalservice aan 

Maak gebruik van de verschillende mogelijkheden om bestelde producten naar de klant te brengen. Naast de standaard bezorging per post is met name de persoonlijke overhandiging van toegevoegde waarde om zo klanten aan u te binden. Maak gebruik van dit persoonlijke contact om zo binnen een kleine radius rondom de winkel een flexibele en snelle bezorging te garanderen. Daarnaast zijn veel klanten blij met de mogelijkheid om binnen een tijdslot hun spullen af te kunnen halen. Met name de optie om producten nog dezelfde dag te kunnen afhalen is een significant concurrentievoordeel tegenover webshops. Maak hier vooral gebruik van!

Zorg ervoor dat klanten 24/7 bestellingen kunnen plaatsen

Houd contact met uw klanten en zorg ervoor dat ze 24 uur per dag, 7 dagen per week bestellingen kunnen plaatsen. Hoe meer contact- en bestelmogelijkheden u aanbiedt, des te beter, bijvoorbeeld via de webshop, e-mail, telefonisch en via WhatsApp.

Maak gebruik van social media

Social media bieden de detailhandel twee cruciale voordelen. U kunt uw merk niet alleen op een voordelige manier in realtime presenteren, maar u kunt via social media ook producten verkopen. Maak gebruik van Instagram, Facebook en andere sociale netwerken om met uw klanten in gesprek te gaan en ze te informeren over de actuele openings- en afhaaltijden. Door regelmatig content te plaatsen, blijft u bovendien zichtbaar voor uw (potentiële) klanten. Zo kunt u hen ook zonder persoonlijk contact bereiken.

Wees creatief!

Ook nu u uw klanten niet zoals gebruikelijk kunt laten proeven van de sfeer in uw winkel en persoonlijk advies kunt geven, zijn er verschillende mogelijkheden om toch die winkelbeleving neer te zetten. Vraag uw klanten naar hun wensen en bied ze persoonlijk advies in bijvoorbeeld een live chat of, indien mogelijk, tijdens een persoonlijk, coronaproof tijdslot. Ook kunt u winacties organiseren.

Juist in moeilijke tijden als deze is het van groot belang om snel te handelen. Aarzel niet om onbekende wegen in te slaan, om zo ook tijdens de coronapandemie omzet te genereren.

X