Lockdown voor Duitse deelstaat Beieren

Lockdown voor Duitse deelstaat Beieren
De Hintersee in Beieren.

De Duitse deelstaat Beieren gaat vanaf woensdag 9 december in lockdown. Dat kondigde Markus Söder, de premier van de zuidelijke deelstaat, gisteren aan. Na afloop van een bijeenkomst van zijn kabinet riep hij de noodtoestand uit. De nieuwe maatregelen zullen tot en met 5 januari 2021 gelden.

De lichte lockdown, die sinds 1 november geldt, heeft de exponentiële groei van het aantal nieuwe besmettingen weliswaar gestopt, maar volgens Söder zijn er nog steeds te veel nieuwe infecties.

Aangescherpte maatregelen

Vanaf komende woensdag gelden er in de hele deelstaat uitgaansbeperkingen. Inwoners mogen hun huis alleen nog maar met een geldige reden verlaten, waaronder voor werk, boodschappen, een bezoek aan een dokter en een frisse neus. Het bezoeken van een ander huishouden blijft toegestaan, zolang het hierbij om niet meer dan vijf personen in totaal gaat. In gebieden waar meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen zijn, is er bovendien een avondklok tussen 21.00 en 5.00 uur.

Scholieren vanaf de achtste klas (tweede klas in Nederland) worden vanaf woensdag in groepen opgedeeld en krijgen afwisselend les. Wanneer in een bepaalde regio meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen zijn, krijgen leerlingen in de achtste klas en hoger volledig online les.

Daarnaast mogen vanaf 9 december alleen nog grenspendelaars en mensen die een bezoek brengen aan eerste- of tweedegraads familieleden de grens oversteken zonder een negatieve test te laten zien of in quarantaine te gaan. Andere personen dienen dit wel te doen.  Het ‘kleine grensverkeer’ is hierdoor niet meer mogelijk.

Soepelere maatregelen tijdens Kerst

Van 23 tot en met 26 december zijn de regels minder streng; dan mogen maximaal tien personen bij elkaar komen. Kinderen onder 14 jaar worden hierbij niet meegeteld. Deze regeling geldt niet voor oud en nieuw.

Goedkeuring van deelstaatregering

Het besluit moet nog worden goedgekeurd door de regering van Beieren. Dat gebeurt naar verwachting morgen.

X