Martin Schulz: “De economische en culturele kracht ligt in de regio”

Martin Schulz: “De economische en culturele kracht ligt in de regio”
Martin Schulz gaat graag ‘in de aanval’ voor Europa en de Europese eenheid. "Deze steun hebben wij nodig om succesvol te kunnen blijven op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking", aldus EDR-directeur Karel Groen, die Schulz een voetbalshirt van de Eems Dollard Regio overhandigde. Schulz steunt namelijk niet alleen Europa, maar is ook een fanatieke voetbalfan en supporter van 1. FC Köln. V.l.n.r. Matthias Groote (Landrat van de Landkreis Leer en plaatsvervangend EDR-voorzitter), Ilona Heijen (Hoofd INTERREG/EDR), Karel Groen (directeur EDR), Martin Schulz en Bernd Hilbrands (Orgadata / Software-Netzwerk Leer e.V.).

Martin Schulz, voormalig president van het Europees Parlement, was op bezoek in de noordelijke grensregio. Dat gebeurde op uitnodiging van plaatsvervangend voorzitter van de Eems Dollard Regio (EDR), Matthias Groote.

“In Duitsland hebben we het over het ‘twee procentdoel’ voor de NAVO en defensie. Maar we zijn niet in staat om één procent voor de Europese Unie bij elkaar te krijgen. Dat is van de zotte.” Martin Schulz (SPD) draaide tijdens zijn bezoek aan de noordelijkste grensregio niet om de hete brij heen. De voormalig president van het Europees Parlement (2012 tot 2017) toonde zich een echte Europeaan en hield een pleidooi voor de Europese Unie (EU) en de Europese eenheid. “Daarin spelen de grensregio’s een belangrijke rol”, aldus de 64-jarige Schulz. “Want juist in die regio’s ervaren mensen dat we een Europa zonder grenzen nodig hebben. De roep om gesloten grenzen komt vaak vanuit regio’s die geen grenzen hebben.”

“Structuren voor grenzeloze opleidings- en arbeidsmarkt zijn aanwezig”

Schulz was enthousiast over de talloze initiatieven in het gebied van de Eems Dollard Regio. Zo wees Michiel Malewicz (EDR) er tijdens het bezoek van Schulz aan het in Leer gevestigde bedrijf ‘Orgadata’ op dat de structuren voor een grenzeloze opleidings- en arbeidsmarkt in de noordelijke grensstreek aanwezig zijn. In het INTERREG-project ‘Arbeidsmarkt Noord’, waarvan de EDR lead partner is, wordt daar hard aan gewerkt.

Toekomst van INTERREG-programma

Ilona Heijen, hoofd INTERREG/EDR, benadrukte tijdens de bijeenkomst dat het succes van de grensoverschrijdende samenwerking ook te danken is aan de regionale oriëntatie van het INTERREG-financieringsprogramma. “Daarom moeten in de toekomst ook de regiospecifieke speerpunten aandacht krijgen”, aldus Heijen, die vooruitblikte op de nieuwe financieringsperiode van het INTERREG-programma. Er moet echter ook voor thematische diversiteit worden gezorgd. “INTERREG mag geen exclusief financieringsprogramma voor technologische innovaties worden, maar moet een echt samenwerkingsprogramma blijven.”

“Regio’s moeten versterkt worden”

Schulz bevestigde het belang van Europese financieringsprogramma’s voor de grensregio’s. “De economische en culturele kracht ligt in de regio. Juist daarom moeten we de regio’s versterken.” Als burgemeester van Würselen was Schulz voorzitter van het INTERREG-comité en deed hij zelf ervaring op met het financieringsprogramma. “Ik weet dat er domme mensen zijn die INTERREG willen afschaffen. Maar je moet deze mensen consequent de weg belemmeren”, aldus Schulz.

Vakkrachten aan de regio binden

Bernd Hillbrands, CEO van Orgadata, vertelde hoe ook de regionale economie van Europese integratie kan profiteren. Hij presenteerde het ‘Software-Netzwerk Leer’, dat zich in het kader van het project ‘Grenzenlo(o)s Talent’ richt op grensoverschrijdende samenwerking. Het doel is om IT-talenten te vinden en zo geschoolde vakkrachten aan de regio te verbinden en in de regio te behouden. Ook Orgadata bindt talenten over de grens aan zich: de Nederlandse Friso Postma loopt bijvoorbeeld stage bij Orgadata.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X