Hij kent de klanten, heeft ervaring in de verkoop, ontwikkelt eigen initiatief, toont doorzettingsvermogen en komt daarbij ook nog sympathiek over: een eigen Duitse handelsagent. Als de zaken voorspoedig lopen, is hij voor bedrijven een steun en toeverlaat op de Duitse markt. De werkzaamheden van een handelsagent voor een principaal moeten gericht zijn op een duurzame samenwerking.
Basis hiervoor is een op maat gemaakt contract; standaardcontracten hebben hier weinig nut, aangezien ze geen rekening houden met de bijzonderheden van branche tot branche en de specifieke behoeften van de onderneming en de handelsagent. Natuurlijk is een handelsagent ook een zelfstandige met eigen belangen. Als ondernemer wil hij met zo weinig mogelijk inzet zo veel mogelijk winst behalen. In dit verband gaat het o.a. om lucratieve gebiedsindelingen, exclusiviteitvraagstukken, provisiegrondslagen en betalingstermijnen en vooral om de verplichte klantenvergoeding bij beëindiging. Is een handelsagent gerechtigd om namens een bedrijf contracten in Duitsland af te sluiten, dan dienen ondernemingen er tevens rekening mee te houden dat zij in Duitsland belastingplichtig zijn.
Reden genoeg om de juridische en fiscale implicaties van het werken met handelsagenten in Duitsland eens door deskundigen te laten toelichten. Over de do’s en dont’s bij het werken met handelsagenten gaat het in het betoog van de Rechtsanwältinnen Gisela Surmann en Cathrin van den Hurk tijdens een bijeenkomst in Kleve op 17 mei a.s. van 16.30 tot 20.00 uur: Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen, kunnen tijdens de ‚Duitsland-Borrel‘ bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater aan de Siemensstraße 31 in Kleve hun vragen voorleggen aan de aanwezige advocaten en belastingspecialisten. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.