Ongeveer 110 deelnemers namen op 17 november bij Intergas in Coevorden aan de slotbijeenkomst van het Pact: Arbeidsmarkt over de grens! deel. De initiatiefnemers van het Pact zijn gunstig gestemd over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.
De afsluitende bijeenkomst van het Pact vond letterlijk op de grens tussen Nederland en Duitsland plaats, namelijk bij het bedrijf Intergas op het grensoverschrijdende bedrijven- en industriepark GVZ Europark Coevorden-Emlichheim. Een symbolische plaats, want bij het tweejarige Pact draaide het immers om het versterken van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in het EUREGIO-gebied en deze transparanter te maken voor zowel werkgevers als werknemers. Na 2 jaar Pact trekken de initiatiefnemers de conclusie: de eigen dynamiek van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt is er weer – veel schouders hebben deze belangrijke opgave op zich genomen.
Aandachtspunt opleiding
Een thema dat tijdens de bijeenkomst centraal stond was ook de grensoverschrijdende opleiding. Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen uit de EUREGIO informeerden over de situatie bij beroepsopleidingen en beschreven mogelijkheden voor nog meer grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van opleiding, die in de toekomst omgezet moeten worden.
Kansen voor grensgangers
“Wie heeft al aan de andere kant van de grens gewerkt of gesolliciteerd?” vraagt Elisabeth Schwenzow, initiator van het Pact, aan de aanwezigen. Werken in het buurland biedt veel kansen. Daarover vertelde in Coevorden een grensganger uit eigen ervaring: “Of ik mijn kameraden zou aanraden om over de grens te werken? Dat zou ik zeker doen!” Wie open staat voor een nieuwe (werk-)cultuur en minstens basiskennis van de buurtaal heeft, heeft daarbij de beste kaarten. En wie werken over de grens gewoon een keer voor een dag wil proberen, kan in 2018 meedoen met het “Experiment Grens”. De EUREGIO organiseert dan een snuffeldag.
Politieke agenda
De aanwezige politici, daaronder Matthijs Huizing, voorzitter van het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid (GEA), en Daniela de Ridder, lid van de Duitse Bondsdag, zegden toe zich ook in toekomst sterk te maken voor mobiliteit op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Alle deelnemers waren het over twee dingen eens: ook vele kleine stappen hebben kans van slagen, en de afsluiting van het Pact is eigenlijk een begin!