Met NRW.Invest de boer op in Noordrijn-Westfalen

Nederlandse bedrijven die hun vleugels willen uitslaan in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kunnen aankloppen bij NRW.Invest. NRW.Invest is een zogenaamde ‘Wirtschaftsförderungsgesellschaft’, in het Nederlands ook wel ‘ontwikkelingsmaatschappij’ genoemd. Maar wat is een WfG nu precies en wat kan deze organisatie voor Nederlandse bedrijven betekenen? Stephan Jungen, projectmanager Benelux en Noord-Amerika bij NRW.Invest, legt het haarfijn aan AHA24x7.com uit.

Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden in Noordrijn-Westfalen, doen er goed aan om de stap naar het buurland goed voor te bereiden. NRW.Invest helpt hen daarbij. Volgens Stephan Jungen van NRW.Invest valt er in NRW voor Nederlandse bedrijven veel te halen. Het is de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland en qua inwoneraantal (17,6 miljoen) en oppervlakte (34.098 km²) vergelijkbaar met Nederland. NRW is als vestigingslocatie in trek bij buitenlandse bedrijven: meer dan 19.000 buitenlandse ondernemingen doen hier ter plaatse al zaken. Noordrijn-Westfalen staat niet voor niets te boek als de beste investeringsdeelstaat van Duitsland. Wat kan NRW.Invest betekenen voor buitenlandse bedrijven die zich in NRW willen vestigen? Jungen: “NRW.Invest ondersteunt buitenlandse bedrijven bij het zoeken naar een geschikte vestigingsplaats in Noordrijn-Westfalen, geeft informatie over fiscale en juridische regelgeving, over de economische structuur en de verschillende branches. Ook analyseren we de investeringsplannen van het betreffende bedrijf en geven advies over het vinden van gekwalificeerd personeel. Kortom: wij begeleiden een investeringsproject van A tot Z. En ook na oprichting van de vestiging blijven we beschikbaar voor advies.”

„Noordrijn-Westfalen is de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland en qua inwoneraantal en oppervlakte vergelijkbaar met Nederland.“

Advies op maat

De hoofdvestiging van NRW.Invest is te vinden in Düsseldorf, daarnaast heeft het bedrijf twee dochterondernemingen in Japen en de VS en diverse standplaatsen in onder meer China, Israël, Polen, Rusland en Turkije. NRW.Invest werkt nauw samen met lokale en regionale ‘Wirtschaftsförderungen’, met het ministerie van Economische Zaken van NRW, en met bedrijven, verenigingen, handelskamers en andere economische organisaties. De organisatie beschikt over een brede expertise en groot netwerk binnen de politiek, wetenschap, het bedrijfsleven en bij gemeenten. Wat kunnen Nederlandse bedrijven die de grens naar NRW willen oversteken, van NRW.Invest verwachten? “Allereerst kunnen bedrijven al in een vroeg stadium vanuit hun thuisland contact met ons opnemen. Hoe eerder, hoe beter. Wij weten met welke specifieke informatie we Nederlandse bedrijven kunnen helpen. Wij voeren een analyse uit op de investeringsplannen van het betreffende bedrijf, geven informatie over NRW als investeringslocatie en bevelen een aantal passende vestigingslocaties aan. Naast relevante juridische en fiscale informatie wijzen we het bedrijf ook op speciale subsidieprogramma’s en financieringsmogelijkheden”, legt Jungen uit.

Valstrikken

Jungen wijst erop dat de oprichting van een onderneming altijd gepaard gaat met risico’s. Daarom is het belangrijk om de beoogde investeringen goed voor te bereiden. Bedrijven moeten zich in de beginfase intensief bezighouden met de plaatselijke marktsituatie en de kansen en risico’s tegen elkaar afwegen. Ook de culturele verschillen moeten niet uit het oog worden verloren. Volgens Jungen hebben Nederland en Duitsland veel gemeen, maar zijn het vooral de ‘kleine’ cultuurverschillen die bedrijven de das om kunnen doen. “Nederlanders en Duitsers hebben bijvoorbeeld een andere manier van onderhandelen. Nederlanders onderhandelen procesmatig en zijn pragmatisch, Duitsers zijn meer gericht op het resultaat en erg probleembewust. Hier moeten beide partijen geven en nemen om tot een bevredigend resultaat te komen.”

„Naast relevante juridische en fiscale informatie wijzen we ook op speciale subsidieprogramma’s en financieringsmogelijkheden.“

Talentenpool

Inmiddels hebben 4.000 van oorsprong Nederlandse bedrijven uit verschillende sectoren een vestiging in Noordrijn-Westfalen. Dit komt neer op 46 procent van alle Nederlandse bedrijven in Duitsland. Ook bekende merken als HEMA, Philips, AkzoNobel, Hunkemöller en TNT Express zijn present in NRW. In 2016 vestigden 41 van oorsprong Nederlandse bedrijven zich in NRW, het jaar daarvoor waren het er 43. De populariteit van NRW onder Nederlandse bedrijven is goed te verklaren. Geen enkele andere regio in Duitsland herbergt zoveel bedrijventerreinen nabij een zo gunstige infrastructuur van (snel)wegen en spoorlijnen. Bijna 160 miljoen mensen leven in een straal van 500 kilometer rondom de hoofdstad Düsseldorf. De bevolking van NRW is goed voor 22% van de totale koopkracht in heel Duitsland. Bovendien heeft de deelstaat met 70 universiteiten en hogescholen en meer dan 768.000 studenten een grote pool van potentieel talent.

NRW als centraal middelpunt

In NRW zijn veel verschillende branches vertegenwoordigd. In welke sectoren liggen volgens Jungen kansen voor Nederlandse bedrijven? “De belangrijkste sectoren in NRW zijn de chemische en kunststofindustrie, machinebouw en metaalverwerking, automotive, energie, logistiek, ICT, nanotechnologie, creatieve sector en de gezondheidssector. In veel van deze branches is NRW wereldwijd marktleider op het gebied van innovatie. We zien dan ook een toename van bedrijven die in NRW activiteiten op het gebied van Research & Development willen starten.” Ook voor handelsbedrijven is NRW een interessante vestigingslocatie voor hun logistieke, service en sales-afdelingen. “Veel buitenlandse bedrijven coördineren vanuit NRW hun zakelijke activiteiten in Duitsland of zelfs door heel Europa. Het aandeel van logistieke dienstverlening in het BNP is in geen enkele andere deelstaat zo groot”, aldus Jungen.